Obraz z budoucnosti? Omyl! Noví pomocníci policie

JIŽNÍ ČECHY – Zajistit větší bezpečnost na jihočeských silnicích. Nesnadný úkol, ale také priorita strážců zákona. Policisté na to však od včerejšího dne mají pomocníky. A proto. Piráti silnic, třeste se!

Na jihočeských silnicích často dochází k dopravním nehodám s fatálními následky. „V loňském roce zemřelo na jihočeských silnicích 59 lidí. Sedm nejtragičtějších nehod nepřežilo 20 lidí, z toho 19 Jihočechů,“ zdůraznil ředitel jihočeské policie Luděk Procházka. Právě i kvůli těmto hrozivým číslům daroval Jihočeský kraj policistům na jihu dva laserové rychloměry v celkové hodnotě 701 800 korun. K jejich předání došlo včera odpoledne.

„Každý život, který vyhasne na jihočeských silnicích – to je hlavně jeden konkrétní člověk, který se už nevrátí domů,“ zamyslela se hejtmanka Ivana Stráská nad důsledky policejních statistik a vysvětlila tak hlavní důvod, proč Jihočeský kraj přístroje policii daroval. „Bezpečnost na jihočeských silnicích je naší prioritou. V souladu s krajskou strategií investujeme do železničních přejezdů, přechodů či křižovatek, snažíme se pomáhat i obcím, při dopravní výchově mládeže či při kontrole přetížených kamionů,“ nastínila hejtmanka.

Tyto přístroje tak mají pomoci zamezit přestupkům a přispět k eliminaci počtu dopravních nehod. A co vlastně umí? Zaznamenají nejen překročení povolené rychlosti, ale také nepřipoutání, telefonování za jízdy, přejetí plné čáry, nebezpečné předjíždění a podobně.

Jihočeský kraj podporuje činnost policie dlouhodobě. V roce 2013 tak policie například obdržela 10 licencí upgrade softwaru na vyhodnocení dat z tachografů, 10 kusů klíčů na stahování dat z tachografů pro kontrolu dodržování takzvaných sociálních předpisů a na repasi a kalibraci kontrolních vah pro zajištění kontrol zejména nákladní kamionové přepravy na území Jihočeského kraje. Před třemi roky to zase byly videokamery, licenční moduly ke speciálnímu kontrolnímu softwaru, paměťové karty a tiskárny do mobilních zařízení.

Zdroj fotografie kraj-jihocesky.cz