Přijďte darovat krev z lásky v rámci Valentýnských odběrů!

PARDUBICKÝ KRAJ – Dárci krve jsou nezbytnou součástí zdravotnického systému a každá nemocnice si průběžně buduje jejich širokou základnu. Náborová valentýnská akce si proto klade za cíl získat nové a pravidelné dárce krve.

Valentýnské odběry se letos budou konat na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice ve čtvrtek 14. února od 7 do 11 hodin. Na hematologicko-transfuzním oddělení Orlickoústecké nemocnice pak v pátek 15. února od 7 do 10 hodin. Zájemci o dárcovství krve, kteří přijdou v rámci akce Valentýnských odběrů darovat krev vůbec poprvé, se nemusí dopředu objednávat nebo registrovat.

Kdo může být dárcem krve a jak odběr probíhá?
Dárcem krve se může stát každý člověk ve věku 18 až 65 let, jehož tělesná hmotnost je minimálně 50 kilogramů a netrpí závažnějším onemocněním. Na rozdíl od klasických krevních odběrů se dárcům doporučuje, aby ráno před odběrem posnídali lehké netučné jídlo a pili dostatek tekutin. Při příchodu do odběrového centra dárce vyplní dotazník o svém zdravotním stavu a prodělaných onemocněních, následně je mu v rámci vyšetření odebrán vzorek krve, jehož vyhodnocení je provedeno během několika minut. Poté absolvuje vyšetření a pohovor s lékařem. Je-li dárce shledán vhodným, podstoupí ihned po vyšetření samotný odběr krve. Odebírá se průměrně 450 ml krve a odběr zabere zhruba 5 až 10 minut. Během jednoho roku mohou být provedeny čtyři odběry krve u mužů a tři odběry u žen.

Na co se mohou prvodárci těšit?
Kromě nových dojmů a dobrého pocitu si odnesou drobné dárky od partnerů akce. V Pardubické nemocnici to budou dárkové předměty od dětí ze Základní školy a Praktické školy Svítání, dvě vstupenky na ligové utkání basketbalistů BK JIP Pardubice a na jednoho vylosovaného prvodárce čeká voucher na romantickou večeři pro dva v pardubickém restaurantu. V Orlickoústecké nemocnici bude přichystáno občerstvení ve formě sendvičů od obchodní potravinářské společnosti. Dále budou k dispozici jogurty od známé východočeské mlékárny a drobné dárky od klientů Domova pod hradem Žampach.