Proč zaútočil násilník na seniora?

ČESKÁ TŘEBOVÁ – Policisté při zadržení útočníka, který ve čtvrtek pobodal seniora v České Třebové, odvedli dobrou práci. Pachatele na útěku zadrželi již krátce po pokusu vraždy.

Osmasedmdesátiletý muž byl nalezen minulý čtvrtek ve svém autě nedaleko svého bydliště s několika bodnými ranami v hrudníku. Ztratil mnoho krve a na místo musel být přivolán vrtulník, který ho dopravil do nemocnice. Policisté s psovody díky dobré místní znalosti agresora zanedlouho vypátrali u nákupního střediska. O případu jsme vás informovali zde.

Zadrženým je 22letý mladík původem ze severních Čech, který přijel na Orlickoústecko za prací. Od 20. ledna se zdržoval v České Třebové, kde byl zaměstnán jako lakýrník. O zaměstnání však těsně před činem přišel, byl vyloučen z ubytovny a ocitl se prakticky bez prostředků. Celou situaci tak řešil napadením nebohého seniora.

„Osudného dne procházel odlehlou částí České Třebové kolem řadových garáží, kde si všiml staršího muže, jak parkuje své vozidlo. Nejprve se ho zeptal, jak se dostane k obchodnímu domu. Senior začal mladíkovi ochotně odpovídat, načež mladík ho zcela nečekaně napadl. Senior se napadení bránil, a proto obviněný vytáhl nůž, se kterým muže několikrát bodnul a požadoval po něm peníze,“ popsal vedoucí odboru obecné kriminality Milan Šimek. Pachatel od důchodce získal jen několik stokorun.

Těžce zraněný muž ještě dokázal sednout do auta a odjet do místa svého bydliště, kde začal na parkovišti kolabovat. Tam si ho naštěstí všimla sousedka a spolu s manželkou zavolaly pomoc. Zraněného muže následně transportoval do nemocnice vrtulník.

V současné době je útočník obviněn z vraždy ve stádiu pokusu, za což mu hrozí patnáct až dvacet let odnětí svobody nebo trest výjimečný. Soudce již v sobotu akceptoval návrh na vzetí obviněného do vazby. Šéf kriminalistů Šimek k činu dále uvedl: „Ač obviněný svého jednání litoval, po spáchání činu se choval tak, aby nebyl dopaden. Tím mám na mysli to, že se po skutku šel převléci.“

Zdravotní stav zraněného muže je v současné době stabilizovaný a poškozený komunikuje s lékaři. Z pohledu pardubické krajské policie se jedná o nejzávažnější případ, který se v letošním roce v kraji stal, a to i z toho důvodu, že se obětí mohl stát prakticky kdokoliv. Žádný vztah mezi pachatelem a obětí zde totiž nebyl.

Ilustrační foto a foto Policie ČR