Vyhrožoval na internetu hromadným vražděním. Obvinili ho hned ze čtyř trestných činů

ZLÍNSKO – Obvinění ze čtyř trestných činů hrozí jednadvacetiletému muži ze Zlínska. Mladík v příspěvcích na sociálních sítích vyhrožoval, že spáchá sebevraždu, ale ještě předtím zabije hodně lidí. Výhrůžky zabitím, které podával velmi vulgárně, zdůrazňoval uveřejněním fotografií se střelnými zbraněmi a náboji. Kriminalisté ho obvinili ze čtyř trestných činů, za které mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Jedenadvacetiletý mladík ze Zlínska vystupoval na veřejných sociálních sítích pod několika profily a pod různými přezdívkami. Ve svých příspěvcích vyjadřoval obdiv k mučení, hromadnému zabíjení a masovým vrahům. Hlásal, že co nejdříve zabije a postřílí hodně lidí a zničí hodnoty okolí. Pak se sebepoškodí a nakonec se odstřelí na náměstí ve Zlíně. Psal, že vražda je jediná věc, která ho na světě přitahuje a prohlašuje, že ze sebe udělá dokonalý stroj a bude už jenom čekat na podnět k útoku a začne ničit. Uváděl, že chce být jako Breivik, kterého prohlašuje za svůj vzor a veřejně schvaluje jeho zločin, při kterém v roce 2011 usmrtil desítky lidí. Ve svých příspěvcích podporoval islámský extremismus, zveřejňoval nacistické symboly, sympatizoval s Adolfem Hitlerem a v den výročí jeho narození zveřejnil fotografie vojáků zobrazující popravy u hromadných hrobů. Své výhrůžky zabitím směřoval i k různým etnickým skupinám a národnostem.

Zveřejněné mladíkovy příspěvky překypovaly nenávistí, agresivitou a výhrůžkami násilím a byly zaměřeny proti řadě skupin obyvatel. Zároveň v příspěvcích k takové nenávisti burcoval a vyzýval lidi, aby se k němu přidali a spojili se a také zabíjeli a potom spáchali sebevraždu. Na sociálních sítích uváděl, že je zklamán a znechucen životem bez kamarádů.

Krajští kriminalisté se případem začali zabývat už v loňském roce na základě upozornění od občanů, ve kterých příspěvky vyvolávaly důvodnou obavu. Koncem loňského roku vyšetřovatel mladíka obvinil z trestných činů: násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, podněcování k nenávisti vůči skupině nebo k omezování jejich práv a svobod, schvalování trestného činu a projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv svobod člověka. Vyšetřování případu pokračuje.

Neomezená virtuální svoboda a anonymita má i na sociálních sítích právní rámec a hranice. Svým příspěvkem či jen komentářem může uživatel naplnit skutkovou podstatu hned několika paragrafů trestního zákoníku:

§ 181 – poškození cizích práv;

§ 184 – pomluva;

§ 345 – křivé obvinění;

§ 355 – hanobení národa rasy etnické nebo jiné skupiny osob;

§ 356 – podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod;

§ 357 – šíření poplašné zprávy;

§ 364 – podněcování k trestnému činu;

§ 365 – schvalování trestného činu;

§ 404 – projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka.