Zálohu si vzal, ale zlaté ručičky se nekonaly

ŠUMPERSKO – Sháníte řemeslníka? Dali jste mu zálohu a očekáváte zlaté ručičky? Zapomeňte! Množí se případy, kdy si sice řemeslníci peníze vezmou, ale do práce se už nehrnou.

Proto je důležité být opatrný a dobře si nastavit podmínky pro provedení prací. Policie nyní obvinila povedeného 42letého řemeslníka ze Šumperska z podvodu. Muž slíbil loni v říjnu přestavbu bytového jádra majitelce bytu v Šumperku. Poté, co si stanovili termín zhotovení díla, mu žena poskytla zálohu 60 tisíc korun.

„Při své první, ale zároveň také poslední pracovní návštěvě, provedl demontáž vodovodních baterií, odpojil plyn a elektroinstalaci a vyboural část umakartového jádra. Od té doby ho majitelka bytu ani přes opakované urgence neviděla,“ popsala šumperská policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Hra na city

Při urgencích se majitelka bytu nestačila divit. Následovala řada výmluv, někdy až dojemných – začalo to obligátními zdravotními problémy, následovala smrt otce a vyřizování pozůstalosti. „Když jej žena požádala o vrácení zálohy, přislíbil, že peníze vrátí. Bohužel je měl ale uloženy na účtu, který byl kvůli vyřizování dědictví blokován. Přislíbil tedy, že si vezme půjčku, aby mohl zálohu co nejdříve vrátit,“ řekla Vybíhalová.

Slibem to skončilo. Řemeslník přestal definitivně komunikovat a 59leté ženě došla trpělivost, tak se obrátila se na policii. Ta zjistila, že obviněný muž je už bez zaměstnání a na krku má exekuční řízení. V případě odsouzení mu hrozí až pět let za mřížemi.