Závěr rekonstrukce bazénu je v nedohlednu. Co za tím stojí?

PRACHATICE – Prachatičtí občané netrpělivě očekávají otevření nově zrekonstruovaného bazénu, který je od června loňského roku uzavřen veřejnosti. V těchto dnech zde měl již probíhat zkušební provoz, místo plavců se však v prostorách bazénu i nadále pohybují řemeslníci. Rekonstrukce, jenž od samého počátku čeří vody na prachatické radnici, bude patrně problémová i nadále. Zajímalo nás tedy, jak to aktuálně s bazénem vypadá a proč není v provozu.

Jak informoval Novinykraje.cz současný místostarosta města Prachatice Miroslav Lorenc: „Již minulé prachatické zastupitelstvo schválilo rekonstrukci plaveckého bazénu – první etapa. Stávající plavecký bazén byl v dezolátním stavu a jeho rekonstrukce byla nezbytná. V případě záporného vyjádření zastupitelstva k rekonstrukci, by se musel skutečně bazén uzavřít.“

Od počátku docházelo v debatách o plánované rekonstrukci mezi koalicí a opozičními stranami k třecím plochám. „Rekonstruovat plavecký bazén bylo nutné, ale nejsem si jistý, zda to musí být za čtvrt miliardy, což je předpokládaná cena všech etap,“ sdělil Novinámkraje.cz zastupitel jedné z opozičních stran Jan Bauer (ODS).

Bazén byl pro veřejnost uzavřen 1. června 2018. „Rekonstrukce byla započata v květnu 2018 a během ní se přicházelo na stále nové problémy, se kterými se nepočítalo (shnilé potrubí, výměna kanalizace a odtokového potrubí, nová elektroinstalace a další). Poslední zásah do projektu v druhé etapě rekonstrukce bylo přesunutí sanace malého bazénu z třetí etapy do první etapy a i zde se ukázalo, že bylo rozhodnutí rady města na místě, i když se díky tomu prodlouží termín užívání zrekonstruovaného bazénu,“ objasnil místostarosta Miroslav Lorenc.

Realizace první etapy tedy probíhá již téměř devět měsíců a stále není dokončena. Dle původních plánů měl ale v měsíci únoru již probíhat zkušební provoz. „Již nyní celá akce nabrala zpoždění několika měsíců a prodražuje se o miliony korun. Doufám, že vedení města bude schopné celou akci zvládnout,“ uvedl Jan Bauer (ODS) a dodává: „Určitě budu požadovat zaražení bodu informace o rekonstrukci plaveckého bazénu na nejbližší zastupitelstvo města.“

V následujících dvou etapách by dle plánů města mohl vzniknout dětský svět s tobogány, solný svět s bazénem se slanou vodou nebo vířivka spojená s venkovním bazénem. Na mysl tedy může přijít otázka, zda je pro jedenáctitisícové město, jako jsou Prachatice, vůbec nezbytně nutné, mít zde všechny tyto „atrakce“.

Přeplavme svůj La Manche
V důsledku rekonstrukce bazénu musela být přesunuta i jedna z dlouhodobě plánovaných akcí, která se právě zde měla konat, a to již dnes. Jedná se o pátý ročník štafetového plavání pod názvem „Přeplavme svůj La Manche“ pro všechny nad 55 let věku. Tuto akci pořádá Zdravé město Prachatice ve spolupráci s Klubem SenSen. Její letošní ročník tedy budou muset odplavat prachatičtí senioři tentokrát ve volarském bazénu.

„Tak jako vždy nejde o závod v pravém slova smyslu, senioři nebudou soutěžit mezi sebou, ale sami se sebou, se svou pohodlností. Patronkou tohoto projektu je Lucie Leišová, přemožitelka Gibraltaru a nadšená podporovatelka plaveckých aktivit Senzačních Seniorů. Pokusíme se společně s volarskými seniory uplavat 34 kilometrů,“ uvedla koordinátorka akce Hanka Rabenhauptová.

Ilustrační foto