Kraj má plán. Pro boj se závislostmi

OLOMOUCKÝ KRAJ – Jak bude kraj bojovat s negativními jevy ve společnosti jako jsou drogy nebo alkohol? Kvalitní prevencí, snížením administrativy, lepším financováním a ambulancí v každém okrese. To jsou totiž hlavní body protidrogového plánu Olomouckého kraje do roku 2022.

Plánse týká nejen drog, ale i závislostí na hazardu. Dokument musí ještě schválit krajští zastupitelé. „Dobrou zprávou je, že se v minulých letech podařilo celé území kraje pokrýt jednotnou sítí organizací, které se protidrogovou prevencí zabývají. Na druhou stranu musíme například zlepšit jejich financování a zjednodušit složitou administrativní zátěž,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák.

Preventivní aktivity pro děti mají vést zkušení pedagogové přímo na školách. Osvětové informace se přitom nemají týkat jen tvrdých drog, ale například i alkoholu nebo hazardu. Dokument myslí také na lidi, kteří už závislosti propadli. „Jedním z našich hlavních cílů je zajištění ambulantních služeb pro závislé osoby, a to v každém okrese našeho kraje,“ dodal Horák.

Dokument je už nyní zpřístupněný veřejnosti na webových stránkách olkraj.cz.