Daniela Šinkorová opět zazpívá v plzeňském divadle

PLZEŇ – Na další slibný muzikál se mohou těšit návštěvníci Divadla Josefa Kajetána Tyla. Budou jím Dobře placené procházky. Režie tohoto díla s chytlavými hity se ujal Dalibor Gondík. V jedné z rolí se objeví hostující Daniela Šinkorová, držitelka dvou Cen Thálie. Dále se v dalších rolích objeví Charlotte Pščolková, Pavel Režný, Pavel Klimenda a Martina Holec.

Premiéra původní inscenace Dobře placené procházky autorů Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého se uskutečnila v roce 1965 a dočkala se více než 60 repríz. O rok později vznikla slavná filmová podoba v režii Miloše Formana, který stál i za upravenou a rozšířenou verzí Dobře placené procházky v Národním divadle. „Naše plzeňská Procházka bude nazkoušená s úctou a pokorou k původní divadelní verzi. Máme kompletní notový materiál z té doby i původní text psaný na stroji. Vše nám citlivě zaranžoval Karel Cón, který má s touto muzikou velké zkušenosti. Senzační desetičlennou kapelu povede u klavíru Jakub Šafr nebo Pavel Kantořík a celé dílo budeme zpívat živě a bez pauzy, tedy tak, jak to bylo. Celá hra se odehrává pouze v koupelně přesně tak, jak si to pan Suchý tenkrát vysnil. Měl jsem tu možnost se s ním sejít a vzpomínat a vzpomínat. Dal jsem si také dohromady pár historek s Evou Pilarovou a doufám, že vše dopadne hezky a uctivě,“ přiblížil plzeňské nastudování muzikálu režisér Dalibor Gondík.

Muzikál vypráví příběh mladého rozvádějícího se páru Uliho a Vanilky, jimž je doručen telegram o úmrtí Vanilčiny bohaté tety z Liverpoolu, která v závěti odkázala budoucímu dítěti mladých manželů milión liber. Uli s Vanilkou se pod vidinou notného množství peněz snaží opět sblížit, vše ale začne narušovat až absurdní sled událostí v čele s dotěrným advokátem, naivním listonošem a především překvapivým příjezdem tety z Liverpoolu.

Nejznámější skladbou díla se stala ústřední milostná píseň Jsi nejkrásnější krajina, co znám, která se prolíná dějem v různých verzích. Neméně populární jsou i další melodie – Je dusno a těžko, Kdesi nad kanálem či Nevyplacený blues.

Fotografie: M. Root