Lidé mohou obdivovat práci barokního mistra i restaurátorů

OLOMOUC – Trvalo to osm let, než ruce restaurátorů obnovily velkoformátové malby křížové cesty z Orlice. Vzácný soubor maleb rodáka ze Dvora Králové Johanna Wenzela Bergla (1719–1789) nyní mohou obdivovat návštěvníci Arcidiecézního muzea v Olomouci.

Trhliny i holubí trus

Nová expozice patří do dramaturgické řady tzv. restaurátorských výstav. Berglova křížová cesta z Orlice byla dlouho známá jen odborníkům, její havarijní stav totiž znemožňoval podrobnější zkoumání. „Například na sedmém zastavení bylo celkem šestnáct trhlin. Větší trhliny kryly staré záplaty, které již ztratily svou ochrannou funkci a odpadávaly. Povrch malby pokrývala silná vrstva nečistot a zažloutlý lak, takže originální barevnost byla téměř nečitelná. Na několika plátnech byly také stopy holubího trusu. V havarijním stavu byly i okrasné rámy s bohatými zlacenými řezbami,“ popsali původní stav restaurátoři, manželé Šárka a Petr Bergerovi.

Unikátní obrazový soubor namaloval Bergl pro kostel Nanebevzetí Panny Marie v Orlici (nyní místní část východočeského Letohradu) v roce 1759. Podle dobových zpráv stálo čtrnáct obrazů křížové cesty 2000 zlatých, které představovaly na svou dobu poměrně vysokou částku. Cena pravděpodobně zahrnovala také pořízení bohatě řezaných a zlacených rámů.

Bergl patří k nejoceňovanějším barokním malířům druhé poloviny 18. století. Mezi jeho prominentní zákazníky patřila například císařovna Marie Terezie. Od narození Johanna Wenzela Bergla letos uplyne 300 let. Muzeum umění Olomouc se spojilo s dalšími pěti institucemi v České republice a Rakousku, aby společně propagovali akce pořádané k „berglovskému roku“.