Maminky se v pardubické porodnici mohou těšit na komfortnější porod

PARDUBICE – Pardubická porodnice je v zavádění novinek a vylepšení prostředí pro rodičky opravdu hodně progresivní. Každý rok pro ně připraví něco nového. Před časem tu zavedli nejen oblíbený bonding, ale třeba i aromaterapii při porodu, která je hojně využívaná, nabízí se i masáže prováděné porodními asistentkami. Vloni byla v suterénu porodnicko-gynekologické kliniky otevřena nová tělocvična. Nejčerstvější novinku mají nyní přímo v prostoru porodnice – první dobu porodní mohou budoucí maminky strávit ve vodě ve speciální vaně.

Nastávající maminky nově mohou využívat certifikovanou relaxační a porodní vanu se speciálními filtry, volitelnou iluminací a trvalým dohřevem vody, v níž je možné i provádět samotný porod. Ponoří se do teplé vodní lázně, relaxují a nabírají síly. Tak rodičky nyní i několik hodin tráví nově první dobu porodní. K instalaci speciální vany došlo v rámci rekonstrukce, kdy se budovalo nové sociální zařízení na třech porodních boxech. Porodnice tak opět zlepšila komfort pro nastávající maminky a jejich doprovod.

Pobyt ve vaně zde rodičky využívaly už dříve. Na tzv. nadstandardním porodním sále ji měly k dispozici. Jednalo se však o klasickou, rohovou vanu, která se běžně používá v koupelnách. Nyní na ně čeká vana úplně odlišná. „Původní neodpovídala požadavkům na porodní vanu, která musí být přístupná ze všech stran a musí se k ní dát dojet s vozíkem. Nyní máme skutečně certifikovanou porodní vanu,“ uvedl přednosta porodnicko-gynekologické kliniky Milan Košťál, podle nějž jsou tyto dva typy van nesrovnatelné.

Porody ve vaně samozřejmě nejsou vyloučené, ale prioritou by spíše měla být relaxace. Ženy pro ni mají zcela ideální podmínky. Vana je přístupná ze všech stran. Je vybavena schůdky se zábradlím pro bezpečný vstup i výstup. K dispozici je i vkládací sedátko a další doplňky zlepšující pohodlí a komfort. Do vany je zavedena signalizace pro přivolání personálu, do vybavení patří rovněž barevná iluminace s volbou pěti barev. Vana má speciální filtry, jimiž voda prochází při přítoku i při odtoku. Má také vytápěcí těleso, které udržuje stálou teplotu vody po celou dobu pobytu rodičky ve vaně.

Během posledního desetiletí se porodnice zařadila mezi špičková pracoviště a začalo ji vyhledávat více žen, což se před časem také ukázalo v celostátním průzkumu, který hodnotil kvalitu poskytované péče. Třeba za loňský rok zde proběhlo 1544 porodů, při nichž se narodilo 1572 dětí.