Cizinecká policie dostala užitečný dar na prověřování cizinců

PLZEŇ – Západočeská metropole už není ta oáza klidu a bezpečí, co bývala. Ruku v ruce s rozvojem průmyslu a přibývajícími požadavky na pracovní místa zde narůstá množství zahraničních dělníků z Ukrajiny, Rumunska a dalších zemí. Stoupá počet ubytoven a také bohužel významně roste kriminalita, množí se násilné činy, vraždy.

A právě v rámci snižování kriminality a větší bezpečnosti město Plzeň poskytlo cizinecké policii přístroj, jenž díky nejmodernějším technologiím pro snímání otisků prstů a rozpoznávání obličeje bude sloužit k on-line ověření totožnosti.

Policie ho bude využívat pro potřeby on-line lustrací při pobytových kontrolách včetně pobytových kontrol na území města Plzeň. Plzeňský primátor Martin Baxa spolu s radním pro oblast bezpečnosti Martinem Zrzaveckým předali přístroj v pondělí 18. února zástupcům Krajského ředitelství police Plzeňského kraje.

„Město chce tímto darem přispět na činnost policie na území města Plzně. Navazujeme tak na předcházející spolupráci, kdy jsme přispěli na nákupy automobilů, tentokrát padla volba na tento sofistikovaný přístroj,“ uvedl primátor Martin Baxa. Radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký doplnil, že vedení města v současné době navrhlo přispět milionem korun policii na další nákup osobního automobilu.

Ředitel krajského ředitelství Pavel Krákora uvedl, že si velmi váží trvající finanční podpory města při pořizování výbavy policistů. „Díky tomu se nám daří zajišťovat větší bezpečnost v Plzni i na území kraje a jsme hodně vpředu před ostatními,“ řekl.

Vedoucí odboru cizinecké policie Květuše Kondrysová doplnila, že Plzeň je jedno z mála míst, kde bude mít policie tento nový přístroj francouzské výroby k dispozici. Zatím ho využívají v Praze na letišti a policisté v Brně. Údaje, které policisté díky přístroji získají, lze snadno porovnávat s databázemi české policie i policie v zemích Schengenské dohody.

fotografie: M. Pecuch