Plzeň trhá rekordy: letos zde přespalo přes 300 tisíc turistů

PLZEŇ – Západočeská metropole se může dlouhodobě pochlubit čtvrtým místem co se nejnavštěvovanějšího krajského města v České republice týče. A zájem návštěvníků stále narůstá.

Podle předběžných výsledků Českého statického úřadu přespalo v roce 2018 v plzeňských hotelech a penzionech poprvé v historii více než 310 tisíc turistů. Za posledních pět let se tak jejich počet zvýšil celkem o 52 procent. Strávili zde 530 tisíc nocí.

„Rostoucí trend návštěvnosti je celorepublikovým fenoménem posledních let. Může za něj především dobrá ekonomická situace. Svým dílem k tak velkému nárůstu přispělo bezesporu i město svými aktivitami v oblasti rozvoje a marketingu destinace. Na zkvalitňování služeb a propagaci Plzně jako atraktivní destinace se budeme soustředit i nadále. Chceme, aby lidé vnímali Plzeň jako místo, které má co nabídnout i při opakované návštěvě,“ uvedl první náměstek primátora Roman Zarzycký, do jehož gesce oblast cestovního ruchu spadá.

„Podíváme-li se na období posledních pěti let, kdy v Plzni působíme, došlo k opravdu výraznému nárůstu. V roce 2013 se tu ubytovalo 204 tisíc osob, v roce 2018 to bylo o 106 tisíc nocujících turistů více. Nárůst je tedy více než padesátiprocentní. Zajímavé je i srovnání s návštěvnicky velmi úspěšným rokem 2015. Tehdy se v Plzni ubytovalo o 50 tisíc hostů méně než v loňském roce. Dokládá to, že s koncem projektu Evropské hlavní město kultury zájem o Plzeň neustal,“ přiblížila návštěvnost Zuzana Koubíková, ředitelka městské příspěvkové organizace Plzeň – TURISMUS.

Plzni se daří především na sousedním německém trhu, který vykazuje stabilní růst návštěvnosti a nepodléhá žádným větším výkyvům ani trendovosti. Od roku 2015 v Plzni každoročně přespí více než 60 tisíc Němců. V loňském roce to bylo dokonce necelých 67 tisíc, to je téměř o 65 procent více než v roce 2013.

Značný nárůst zaznamenávají v posledních letech statistiky Českého statistického úřadu také u návštěvníků z asijských zemí. Do Plzně míří stále více Číňanů, jejich počet za pětileté období vzrostl čtyřnásobně na téměř 17 tisíc. Jde o výrazně rostoucí trh v rámci celého regionu, nicméně podle manažera hotelu Courtyard by Marriott Radka Mahrly se jedná o klientelu se specifickými požadavky, mezi které patří mimo jiné silný signál wifi či pokoje s vanou a oddělenými postelemi.

Plzeň je dlouhodobě čtvrtým nejnavštěvovanějším krajským městem v České republice. V žebříčku všech českých měst pak zaujímá šesté místo po Praze, Brně, Karlových Varech, Mariánských Lázních a Špindlerově Mlýně a drží se ve společnosti ryze turistických destinací. Více než 60 procent hostů tvoří cizinci, nejčastěji Němci. Na Plzeň připadá více než třetina všech příjezdů hostů do Plzeňského kraje.