Hovězí maso nakažené salmonelou patřilo firmě ze skupiny Agrofert

DOLNÍ JIRČANY – Již od zítřka budou probíhat kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého dovezeného hovězího masa z Polska, před jeho uvedením na trh. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi sedm set kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno u společnosti Frost Logistics ve středočeských Dolních Jirčanech, obsahovalo bakterie salmonely.

Na mimořádném briefingu dnes ministr zemědělství Miroslav Toman oznámil, že nakažené maso patřilo firmě Animalco ze skupiny Agrofert. „U hovězího masa, jež bylo doručeno do skladu v Dolních Jirčanech ve Středočeském kraji 13. února, dnes testy prokázaly přítomnost bakterie salmonella enteritidis,” přiznal ministr. Výsledky dalších testů veterinární správa ještě čeká, zatím šlo o první nález masa z Polska se salmonelou od spuštění zvýšených kontrol po zjištění podezřelých praktik na jatkách v Mazovském vojvodství.

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst, ale i na Slovensko. Veškeré hovězí maso z Polska teď bude procházet kontrolou v akreditované laboratoři, na trh bude moci až po testech. Podle ministra se zvýší také policejní kontroly dovozu. “Pokračující kauza nás jen utvrzuje v tom, co už jsme deklarovali. Doporučujeme spotřebitelům, aby se při nákupu masa zajímali mimo jiné o původ zvířete, ze kterého maso pochází, a v ideálním případě se orientovali na maso českého původu,” řekl výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Povinné kontroly respektuje.

 

  • bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění
  • dostatečné tepelné opracování bakterie zahubí
  • do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí
  • nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou