Plzenští mladí a talentovaní hudebníci dostali jedinečné ocenění

PLZEŇ – Primátor města Martin Baxa a předsedkyně správní rady nadace Hana Švábová předali talentovaným mladým hudebníkům ocenění Plzeňský Orfeus a Plzeňský Orfeus junior za rok 2018. Akce proběhla v rámci plesu Nadace 700 let města Plzně. Všichni nominovaní v obou kategoriích se představí na společném koncertě v Domě hudby 11. září 2019.

Laureáty ceny Plzeňský Orfeus 2018 se stali Michaela Augustinová (skladba), Eliška Dedková (kytara) a Kryštof Kohout (housle). Ten získal dané ocenění již podruhé. Na cenu bylo nominováno celkem sedm kandidátů. Šest z Konzervatoře Plzeň a jeden ze Základní umělecké školy Chválenická.

Laureátkami ceny Plzeňský Orfeus junior 2018 se staly Daniela Holá (akordeon), která získala ocenění již potřetí, a Emma Jančová (kytara). Ta byla oceněna podruhé. Na ocenění v juniorské kategorii byli tři nominovaní ze základních uměleckých škol Chválenická, Terezie Brzkové a Bedřicha Smetany.

Ocenění Plzeňský Orfeus jsou od roku 2004 udělována mladým hudebníkům, studentům plzeňských škol, kteří dosáhli věku 15 let a významnou měrou propagují a reprezentují město Plzeň nejen v České republice, ale i v zahraničí v oblasti vážné hudby. Cenu lze dělit až mezi tři laureáty.

Město Plzeň je jediným městem v České republice, které podobnou cenu uděluje. Laureáti získávají skleněnou skulpturu z dílny skláren Rückl a finanční ohodnocení. Plzeňský Orfeus junior je určen studentům do 15 let a letos bylo ocenění uděleno poosmé.

Fotografie: I. Štefko