Prodloužit technickou motocyklům zvládne každý pověřený úřad

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Ministerstvo dopravy Středočeskému kraji znovu objasnilo postup při zápisu prodloužení technické způsobilosti vozidel kategorie L. Vydáním doplňující informace ministerstvo reaguje zejména na nejasnosti kolem automatického prodlužování lhůt pro STK u motocyklů, a to o dva roky. 

Vše souvisí s novelou zákona, která vstoupila v platnost 1. října 2018. U motocyklů se zdvihovým objemem vyšším než 50 ccm se frekvence absolvování STK prodloužila na čtyři roky, zcela nový motocykl ji bude poprvé absolvovat až po šesti letech. Problém byl, že různé úřady si novelu vykládaly po svém. Ministerstvo tedy zasáhlo a situaci vyjasnilo!

„Setkali jsme se s případy, kdy některé obce s rozšířenou působností odmítly vylepit novou kontrolní nálepku na registrační značku motocyklu a provést zápis o prodloužení do technického průkazu a do registru vozidel. Z toho důvodu jsme na vyžádání Středočeského kraje zaslali na všechny úřady obcí s rozšířenou působností a krajské úřady dopis, ve kterém jsme ještě zevrubněji rozebrali situaci a především právní důvody, proč je nové vylepení nálepky nutné provést,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

V případě, že chce majitel motocyklu vylepit novou kontrolní nálepku na registrační značku a provést zápis do technického průkazu a do registru vozidel, musí se dostavit na kterýkoliv úřad obce s rozšířenou působností kde změnu provedou a vylepí novou známku STK na donesenou registrační značku. Tento úkon je zdarma.