Další falešný vnuk mámil ze stařenky peníze

SEMILSKO – Starší lidé jsou jednou z nejzranitelnějších skupin obyvatel ohroženou trestnou činností. Proto také policie zveřejňuje případy, kdy se senioři stali obětí nějakého trestného činu. Mnohdy jde o podvodné telefonáty, kdy se pachatelé vydávají za blízké příbuzné, nejčastěji za vnuka nebo vnučku, a za pomoci vymyšlených historek se ze seniorů snaží vylákat celoživotní úspory.

Nyní policisté evidují další takový případ pokusu o podvod na starém člověku. Minulý pátek v poledne zazvonil v bytě 79leté ženy z Benecka telefon, a když seniorka zvedla sluchátko, pozdravil ji mužský hlas slovy: „Ahoj babi.“ Také se jí nenuceně zeptal, jak se jí daří a co měla k obědu. Hned potom přešel k vážnějšímu tématu. Sdělil jí, a to doslova, že je jeho máma v kritické situaci a potřebuje nutně půjčit do následujícího dne 300 tisíc korun. Současně ji ujistil, že jí její dcera peníze hned v sobotu určitě vrátí. Na vyplacení peněz přitom hodně spěchal a chtěl pro ně přijet ještě tentýž den.

Seniorka ale v průběhu hovoru pojala podezření, že jí muž lže, a proto mu řekla, že za ní musí přijet i s mámou. Hned nato volající zavěsil a už se neozval. Žena se následně spojila telefonicky se svou dcerou a o podivné žádosti o peníze ji informovala. Brzy vyšlo najevo, že žádná z jejích dvou dcer od ní peníze nepotřebovala a že se za jejího vnuka někdo jenom vydával. Případem se od pátku zabývají semilští kriminalisté, kteří už případ kvalifikovali jako podvod ve stádiu pokusu.

O podobném případu z Jablonecka jsme vás před dvěma dny informovali zde. V roce 2017 kontaktovali podvodníci v Libereckém kraji podle podobného scénáře celkem 18 seniorů a od šesti z nich peníze dostali, byly to statisíce korun. Situace se výrazně zlepšila v průběhu roku 2018, kdy policie masivně informovala o těchto případech v médiích, formou besed se seniory a distribucí varovných letáčků, ve kterých jsou praktiky podvodníků vydávajících se za vnuky podrobně popsané. Z loňských statistik Libereckého kraje vyplývá, že z dvanácti seniorů, které podvodníci telefonicky kontaktovali, jim uvěřil a peníze vydal jen jeden senior.

Protože ale aktivity pachatelů této trestné činnosti nepolevují, policisté pokračují v informační kampani i nadále. Podvedení senioři se často tím, že je pachatelé připravili o veškeré finance, velmi trápí a dostávají se do depresí, které mají neblahé důsledky na jejich zdraví. Partnery policejní informační kampaně se proto stávají i sociální pracovníci a zdravotníci, kteří zajišťují distribuci informačních kartiček ve svých zařízeních.