Slavného hrdinu druhé světové války z plzeňského Božkova připomnělo výročí

PLZEŇ – Už je to bohužel pět let, co navždy odešel slavný pilot RAF generál Miroslav Štandera. K pamětní desce na domě v Božkovské ulici 43, kde až do své smrti u své dcery žil, položil květiny plzeňský primátor Martin Baxa.

„Měl jsem generála Štanderu velmi rád a považoval jsem za důležité a za svou povinnost takto na něj vzpomenout. Lidé, kteří ho znali delší dobu, na něj vzpomínají jako na člověka, který miloval život a byl svým způsobem dobrodruh, a pro kterého bylo jeho angažmá za druhé světové války přirozenou součástí jeho života. Chtě nechtě si musíme říct, že jeho rozhodnutí vyrazit z protektorátu a strávit život ve válce vyžadovalo kus dobrodružné povahy,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Mimo jiné vzpomněl na oslavu generálových pětadevadesátých narozenin, na níž Miroslava Štanderu nejblíže poznal. Konala se 7. září 2013 na letišti v Letkově. „Dorazily na ni davy jeho obdivovatelů a příznivců a já jsem viděl, jaké obrovské úcty slavný pilot požívá,“ dodal primátor.

Fotografie: Martin Pecuch

Miroslav Štandera se narodil 5. října 1918 v Praze, ale mládí s rodiči a čtyřmi sourozenci prožil v Dobrušce. Do československého vojenského letectva vstoupil dobrovolně v roce 1936. Za války létal ve Francii i Velké Británii. Po událostech v roce 1948 uprchl z Československa zpět do Anglie, kde ve službách RAF působil ještě sedm let. Do České republiky se vrátil v roce 1994, kde žil v Plzni více než 20 let u své dcery. Zapojil se do Svazu letců ČR v Plzni, Československé obce legionářské a stal se čestných členem Aeroklubu Plzeň – Letkov.

V roce 2007 obdržel čestné občanství města Plzně. Zemřel 19. února 2014. Pamětní deska na domě jeho dcery v Božkovské ulici 43 byla odhalena 5. října 2018, tedy v den generálových nedožitých stých narozenin.