Pacienti s bolestmi zad museli jinam. Víme proč!

OLOMOUCKO – Proč bylo oddělení rehabilitace Nemocnice Šternberk téměř dva měsíce zavřené? Lidé s bolestmi zad museli buď počkat, nebo se obrátit na jiná zdravotnická zařízení v okolí.

Oddělení totiž bsadili zedníci. Nyní se sem už pacienti, kteří potřebují pomoc s pohybovým aparátem, mohou vrátit. Zedníci zde měnili stará nevyhovující okna za nová. Kromě kvalitního těsnění a s tím související úspory se bude personálu s novými okny také lépe manipulovat. Výměna proběhla v celkem patnácti místnostech a stála téměř sedm milionů korun.

„Původní okna byla tvořena atypickými ocelovými sestavami z dvojskla, mezi které byly vloženy dělící meziokenní vložky. Tyto původní prvky byly nahrazeny novými sestavami z hliníkových vícekomorových fasádních profilů, které jsou zaskleny izolačními trojskly,“ řekla správnkyně Nemocnice Šternberk Irena Neplechová s tím, že okna tvoří celý obvod budovy.

Oddělení má i vířivku a bazén

Fyzioterapeuti i lékaři rehabilitačního oddělení pracují na ambulanci i na lůžkách jednotlivých oddělení ročně s 3,5 tisíci pacienty. „Nejčastěji zde řešíme bolesti zad, na které si stěžuje zhruba polovina našich klientů z ambulance, na druhém místě jsou pak poúrazové stavy. Pacienti si nejvíce pochvalují bazén a vířivé vany, zájem mají také ale i o cvičení a elektroléčbu,“ řekla fyzioterapeutka Zuzana Homolová.

Rehabilitační oddělení má bezbariérový přístup. K dispozici je zde například vodoléčba, elektroléčba, individuální tělocvik i skupinové cvičení. Lékaři zde provádějí vstupní, kontrolní a konsiliární vyšetření pacientů, dále pak mobilizační a manipulační techniky, obstřiky a akupunkturu.