Plzeňáci pozor! Blíží se opravy Studentské ulice

PLZEŇ – Opravovat se bude přibližně kilometrový úsek od Gerské ulice po vjezd do objektu Ice Arena Plzeň (zimní stadion na Košutce). Stavba je rozdělena do pěti etap. Rekonstrukci provádí Ředitelství silnic a dálnic ČR spolu s městem Plzeň a Vodárnou a.s. Celková cena je 195 milionů korun.

Rekonstrukce se zahajuje stavbou Boleveckého sběrače, který si vyžádá úplnou uzavírku Studentské v úseku Gerská – Žlutická v obou směrech po dobu tří měsíců. V pátek 1. března se začne frézovat komunikace v úseku Gerská – Žlutická. Objízdná trasa povede po Karlovarské ulici v obou směrech. Objízdná trasa pro nákladní dopravu povede po celou dobu stavby přes Město Touškov, Kozolupy a Křimice.

Rekonstrukce se významně dotkne i MHD. Od 1. března budou změněny trasy a provoz linek 30, 33, 40, N3 a N6. V případě linek N3 a N6 až od jejich provozu v noci z 1. na 2. března 2019. Budou platit i nové jízdní řády.

Celá stavba spočívá v úpravě šířkového uspořádání Studentské ulice a navazujících úseků místních komunikací. Bude navýšen počet jízdních pruhů v křižovatce s Gerskou ulicí směrem do centra, budou opraveny stávající zálivy autobusových zastávek včetně vybavení. Ve Studentské ulici vznikne před křižovatkou s Krašovskou ulicí ve směru z centra nový autobusový záliv a podélná parkovací stání ve Žlutické a Krašovské ulici.

Dále stavba řeší rekonstrukci souběžných chodníků s pruhy pro cyklisty, světelnou signalizaci, veřejné osvětlení a sadové úpravy i výstavbu Boleveckého kanalizačního sběrače. Od Gerské po Žlutickou se bude ukládat nové potrubí o průměru až 1,4 metru do hloubky osmi metrů.

Rozsáhlá rekonstrukce Studentské ulice na Lochotíně začne 1. března, kompletně hotová má být v červnu 2020.

Ilustrační fotografie

ZMĚNY V MHD

Linka 30

Po dobu trvání 1. etapy budou spoje linek odkloněny obousměrně do objízdné trasy ulicemi Gerská, Karlovarská, Studentská, Úněšovská, Sídliště Košutka.

Změna zastávek:

Severka ve směru na Bory beze změn

Severka ve směru na Košutku – zrušena ve Studentské ulici a přeložena do zastávek linek 33, 40, N3, N6 v Gerské ulici.

Žlutická – zastávky ve Studentské ulici zrušeny a přeloženy do Karlovarské ulice, prostoru mezi křižovatky ulic Pálenická a Heydukova.

Hokejová hala – pro linku 30 zrušena, zastávka bude obsluhována linkami 33, 40, N3, N6.

Linky 33, 40

Po dobu trvání 1. etapy budou spoje linek odkloněny obousměrně do objízdné trasy ulicemi Karlovarská, Studentská, Krašovská, Sídliště Košutka.

Změna zastávek:

Severka pro linky 33, 40 zrušeny v obou směrech.

Žlutická – zastávky ve Studentské ulici zrušeny a přeloženy do Karlovarské ulice, do prostoru mezi křižovatky ulic Pálenická a Heydukova.

Hokejová hala – zastávka budou obsluhována linkami 33, 40, N3, N6, pro linku 30 zrušena. Zastávka ve směru do centra (z pohledu provozu linek po náhradních trasách) bude přeložena na konec středového dělícího pásu před křižovatkou Studentské ulice a obslužné komunikace k hokejové hale.

Linky N3, N6 (od noci z 1. na 2. března 2019)

Po dobu trvání 1. etapy budou spoje linek obousměrně na Severním předměstí vedeny v trase Karlovarská, Gerská, otočení u konečné linky 4, Gerská, Karlovarská, Studentská, Krašovská. Noční linky N3 a N6 budou po dobu 1. etapy obousměrně zajíždět ke konečné linky 4 a obsluhovat obousměrně zastávky Košutka.

Změna zastávek:

Severka ve směru do centra beze změn.

Severka ve směru na Košutku – zrušena ve Studentské ulici a přeložena do zastávek linek veřejné linkové dopravy v Gerské ulici ve směru ven z centra.

Košutka ve směru do centra beze změn.

Košutka ve směru z centra umístěna v zastávce linek veřejné linkové dopravy směrem ven z města.

Žlutická – zastávky ve Studentské ulici zrušeny a přeloženy do Karlovarské ulice, prostoru mezi křižovatky ulic Pálenická a Heydukova.

Hokejová hala – zastávky budou obsluhovány linkami 33, 40, N3, N6, pro linku 30 zrušena. Zbývající zastávky beze změn.