Průzkum podnikání na jihu zná vítěze. Městem pro byznys je…

JIŽNÍ ČECHY – Srovnávací průzkum Město pro byznys v Jihočeském kraji odhalil své výsledky. Tento průzkum se týká především přívětivého přístupu veřejné správy k podnikatelům a kvalitních podmínek pro podnikání. Výsledky jsou vyhlašovány na krajských setkáních Svazu měst a obcí a v němž analytici hodnotící agentury porovnávají všechny obce s rozšířenou působností v České republice. Zajímá vás, které jihočeské město si vedlo nejlépe a na jaké příčce se umístilo to vaše?

Loňské vítězství se podařilo obhájit městu Písek, to se tedy opět po roce bude moci pyšnit titulem Město pro byznys 2018 Jihočeského kraje. „Velice si ocenění vážím a vzhledem k úspěchům i v předchozích ročnících, máme důkaz, že se nám dlouhodobě daří v Písku budovat prostředí přátelské podnikání. To by se bez vstřícného přístupu veřejné správy rozhodně neobešlo,“ říká starostka města Eva Vanžurová.

Písek je také součástí konceptu Smart City, což je dle slov starostky města jedna z cest, jak i v budoucnu vytvářet prostor pro nové směry v podnikání a přivést do města podnikatele se zajímavými projekty. „Za to patří dík bývalému místostarostovi Josefu Knotovi. Byl to především on, kdo ´Chytrý Písek´ dovedl mezi republikové lídry. Ráda bych také poděkovala pracovníkům úřadu, kteří ukázali, že svou práci dělají poctivě a dobře,“ dodává starostka.

A co Písku pomohlo k prvenství? Město má především vysoký podíl právnických osob, velké množství malých a středních firem v rámci regionu jedním z nejvyšších přírůstků obyvatel, stejně jako velmi vysokým počtem studentů a učňů v odborném vzdělávání. Písek má také dlouhodobě nejnižší počet nezaměstnaných z celého Jihočeského kraje. Silnou stránkou města je samotný přístup veřejné správy k podnikatelům.

„My s podnikatelskou sférou dlouhodobě komunikujeme, pořádáme pravidelná setkání s Jihočeskou hospodářskou komorou, navštěvujeme firmy, diskutujeme s podnikateli a hledáme cesty, jak jim usnadnit život a případně i to, jak je propojovat se školami. Písek má také velmi rozvinutou průmyslovou zónu a město je pro podnikatele atraktivní i kvůli dobré dopravní dostupnosti,“ připojuje místostarostka Petra Trambová.

Najdete v průzkumu i své město?
Na druhé příčce se umístil Jindřichův Hradec, a to především kvůli velmi nízké dlouhodobé nezaměstnanosti. Město také zabodovalo v rámci kraje nejvyšším počtem úředních hodin, nejlepšími webovými stránkami z hlediska podnikatelského obsahu a nejnižší dluhovou službou.

Třetí pozici obsadilo město Blatná. To vyniká vysokým podílem malých a středních firem a skvělé výsledky má v nejvyšší likviditě i nízké dluhové službě.

Pořadí měst průzkumu:
1. Písek
2. Jindřichův Hradec
3. Blatná
4. České Budějovice
5. Kaplice
6. Strakonice
7. Vimperk
8. Milevsko
9. Český Krumlov
10. Tábor
11. Dačice
12. Prachatice
13. Soběslav
14. Trhové Sviny
15. Vodňany
16. Třeboň
17. Týn nad Vltavou