Úžasné osudy seniorů zprostředkují mladí. Vznikne i kniha

OLOMOUCKÝ KRAJ – Život je dlouhá cesta plná bolesti i radosti. Někdy by jeden osud stačil na napínavý román. Studenti cyrilometodějské teologické fakulty však měli za úkol zmapovat vzpomínky lidí, kteří dnes žijí v sociálních zařízeních. Podařilo se tak zpracovat více než dvě desítky příběhů, které si čtenáři mohou pravidelně přečíst na stránkách měsíčníku Olomoucký kraj.

„Když jsem v pozici hejtmana začal objíždět poskytovatele sociálních služeb v regionu, šlo mi o jediné – zjistit, co jejich klientům chybí a jak bych jim mohl pomoci. Při každém dalším rozhovoru se seniory jsem ale zjišťoval, jak úžasné osudy ukrývají. Jejich životní příběhy jsou často plné bolesti, ale také radosti, optimismu a víry v lásku a život. Přišla mi velká škoda nechat jejich vzpomínky zapadnout,“ vysvětlil vznik iniciativy hejtman Ladislav Okleštěk, který se osobně setkal s autorkami (NE)zapomenutých příběhů na sklonku minulého týdne.

Studenti od října loňského roku uskutečnili celkem 23 rozhovorů, na stránkách krajského zpravodaje se první objevil v prosinci. „Plánujeme v této aktivitě ve spolupráci s krajským úřadem pokračovat. A přemýšlíme i o dalších aktivitách, které by bylo možné se studenty a Dobrovolnickým centrem UP realizovat,“ dodala Zlatica Dorková.

Všechny příběhy chce kraj v budoucnu vydat v jedné publikaci. Už teď navíc plánuje nový projekt. Ten se tentokrát zaměří na podporu dobrovolníků, kteří by se seniory v domovech trávili volný čas.