Zledovatělý sníh potrápil lyžaře i horskou službu

LIBERECKÝ KRAJ – Vzhledem k aktuálním klimatickým podmínkám by si lyžaři měli dávat pozor na zledovatělý povrch sjezdovek i běžkařských tras. Také pěší turisté by se měli mít na pozoru před kluzkými cestami ve vyšších partiích pohoří, hrozí nebezpečí úrazů.

V závěru minulého týdne na horách silně pršelo a rozmoklý sníh pak o víkendu umrzl. Vytvořily se souvislé ledové plochy a pohyb po nich je velice obtížný a nebezpečný.

Horská služba zaznamenala o víkendu zvýšený počet úrazů. Úrazy má na svědomí zmrzlý a tvrdý sníh, který zvlášť po ránu přinášel komplikace. „Většinu úrazů tvořila zranění po pádu na zledovatělý podklad, nejčastější byly otřesy mozku a zlomeniny dolních a horních končetin. Úrazů bylo víc i z toho důvodu, že hory díky jarním prázdninám zaznamenávají vysokou návštěvnost, zimní střediska jsou plná lyžařů a po horách se pohybuje mnohem víc lidí, zvlášť při pěkném počasí,“ uvedl náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín.

Za většinou úrazů stojí přeceňování vlastních sil lyžařů a podcenění výbavy. Záchranáři doporučují, aby lyžaři zvážili svoje schopnosti, jezdili opatrně a nepodceňovali bezpečnostní prvky výstroje. Helma by v dnešní době měla být samozřejmostí. Zvlášť když průměrný lyžař neodolá a vydá se zdolávat černou sjezdovku.