Alfons Mucha, to není jen Slovanská epopej. Viděli jste jeho kolekci plakátů?

CHRUDIM – Regionální muzeum v Chrudimi vystavuje soubor 42 litografií (chromolitografií) Alfonse Muchy, významného českého malíře, představitele secese a autora slavné Slovanské epopeje. Sbírka je rozdělena do několika kategorií, naleznete zde divadelní, reklamní či propagační plakáty. Převážná část tohoto souboru byla muzeem získána v roce 1897.

Sbírka plakátů byla v pozdějších letech dále rozšířena – například o dekorativní panó s cykly Drahokamy a Denní doby, plakáty hospodářsko-průmyslových výstav ve Vyškově a Hořicích ad. V roce 1903 dalo vedení muzea plakáty podlepit šedým plátnem proti poškození. Celý fond byl uchováván v depozitáři muzea téměř nevyužit, až do sedmdesátých let 20. století. Tehdejší muzeum v Chrudimi nechalo poměrně značnou část této kolekce dlouhodobě zpřístupnit veřejnosti.

V roce 1997 byly za přispění nemalých finančních prostředků všechny Muchovy plakáty odborně zrestaurovány a v roce 2008 byly nově adjustovány do rámů s ochrannými foliemi. Prezentovány byly pouze na krátkodobých výstavách v zahraničí.

Současná expozice upoutá jedinečnou atmosférou, je doplněna výběrem grafických listů Muchova významného díla Documents D`ecoratifs a dvěma kovovými talíři s potiskem hlav dvou orientálních dívek, zhotovených v Paříži v 90. letech 19. století. Expozice je členěna na plakáty divadelní, dekorativní panó, propagační plakáty a kalendária.

Regionální muzeum sídlí v Chrudimi, Široká 86, otevřeno mají denně 9-12 a 12.30-17 hodin kromě pondělí.