Nejdřív zběsilá automobilová honička, potom střelba

PŘEŠTICKO – Na dnešní službu bude asi ještě dlouho vzpomínat hlídka policistů, která předepsaným způsobem zastavila osobní motorové vozidlo tovární značky Audi A3. To, co se následně odehrálo, bylo jako výjev z nějakého akčního filmu.

Zmiňované auto právě vyjíždělo z lesního porostu. Policisté se ho rozhodli zkontrolovat a použili světelný nápis “STOP POLICIE”. Vůz Audi se zastavil a jeden z policistů vystoupil ze strany spolujezdce. V tom nečekaně řidič zastaveného vozidla využil situace a opětovně se rozjel. Začal hlídce ujíždět směrem do obce Skočice, na pokyny policistů nereagoval. Policisté začali daný vůz pronásledovat.

Mladý šestatřicetiletý řidič objel kapli v obci Skočice a pokračoval opět do lesního porostu ve směru na obec Roupov, kolem kterého projel a vydal se zpět na obec Skočice. Pronásledované vozidlo jezdilo z jedné obce do druhé.

Při odbočování k bytovým domům v obci Skočice však řidič přecenil své síly, nezvládl řízení vozidla a havaroval. Následně vyběhl z vozidla a začal utíkat směrem k poli podél bytového domu. Policista při pronásledování utíkajícího řidiče vyzval slovy „policie stůj“ na což on nereagoval, proto policista použil varovný výstřel do vzduchu ve směru na pole mimo zástavbu. Ani to nezastavilo prchajícího řidiče, který pokračoval v útěku. Hlídka policistů muže pronásledovala a dostihla jej až u dveří bytového domu, které se pokoušel odemknout.

Tady již byl řidič z ujíždějícího vozidla nucen rezignovat. „Hlídka ho zajistila a byla mu přiložena služební pouta, aby bylo zabráněno možnému dalšímu protiprávnímu jednání. Muž se po výzvě policistů dobrovolně podrobil dechové zkoušce s negativním výsledkem, ale odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu i orientační test na návykové látky. Při pronásledování nedošlo k žádnému zranění policistů ani podezřelého muže,“ popisovala situaci mluvčí policie Iveta Kořínková.

Dále bylo lustrací zjištěno, že se jedná o osobu, která má za sebou bohatou trestní minulost. „Řidič řídil vozidlo i přesto, že má uložený zákaz řízení všech motorových vozidel, který mu byl uložen až do září tohoto roku. Policisté se případem nadále zabývají,“ doplnila Iveta Kořínková.