Chrudim odebrala čestné občanství Gottwaldovi a Stalinovi

CHRUDIM – Zastupitelé Chrudimi na svém posledním jednání v pondělí odpoledne odhlasovali vyškrtnutí Klementa Gottwalda a Josifa Vissarionoviče Stalina ze seznamu čestných občanů města. Odebrání titulu navrhli zástupci Pirátů. Podle místostarosty Chrudimi Pavla Štěpánka si sovětský diktátor ani komunistický československý prezident ocenění nezaslouží.

Gottwald v Chrudimi získal čestné občanství v roce 1946 jako předseda československé vlády, Stalin byl vyznamenaný v roce 1945 na počest osvobození Československa. Právě symbolickou rovinu odejmutí čestných občanství Piráti nyní zdůrazňují.

Dřívější vedení Chrudimi se už podobnou iniciativou v minulosti zabývalo, tehdy však vyškrtnutí některých jmen považovalo za zkreslování historie bez ohledu na dobové okolnosti. Ani současný návrh Pirátů nezískal jednomyslnou podporu. Nyní změnu podpořilo 16 z 27 zastupitelů. Někteří zastupitelé se hlasování nezúčastnili nebo se vyjmutím karty z hlasovacího zařízení sami z hlasování dobrovolně vyloučili, proti byli komunisté a dva ze tří zastupitelů za ODS.