Jaké jsou výsledky policejní dopravní akce na Liberecku?

LIBERECKÝ KRAJ – Už od brzkých ranních hodin včerejšího dne probíhala na silnicích Libereckého kraje dopravně bezpečnostní akce primárně zaměřená na provoz vozidel v zimním období a povinné poutání řidičů a spolujezdců.

Policistům při akci pomáhala speciální technika – monokulární dalekohledy NIKON Monarch, které dokážou odhalit přestupky na vzdálenost až jeden kilometr. Do akce bylo zapojeno více jak pět desítek policistů. Ti zkontrolovali 372 vozidel a zjistili celkem 83 přestupků. Z toho v 31 případech nebyli právě řidiči či jejich spolujezdci připoutáni.

Řidiči nebo spolujezdci tuto povinnost stále hodně podceňují, ale měli by si uvědomit, že to dělají zejména pro svoji bezpečnost. Mnohdy by následky vážných dopravních nehod nemusely být tak fatální, kdyby řidiči či spolujezdci použili bezpečnostní pásy. V loňském roce došlo na silnicích Libereckého kraje k usmrcení 40 % nepřipoutaných řidičů a 60 % nepřipoutaných spolujezdců.

Kromě povinnosti používání bezpečnostních pásů se policisté zaměřili při akci na provoz vozidla v zimním období, tj. zda řidiči neřídí vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran. Řidič také nesmí řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

Policisté při akci odhalili více jak tři desítky řidičů či spolujezdců bez použití bezpečnostních pásů a sedm řidičů, kteří neměli očištěná skla. Za 78 přestupků uložili pokuty za více než 27 tisíc korun, pět přestupků oznámili správnímu orgánu. Čtyři řidiči řídili pod vlivem alkoholu, vozidlo s nevyhovujícím technickým stavem bylo odhaleno ve 20 případech. Za námrazu na sklech zabraňujících řidiči ve výhledu z vozidla obdrželo pokutu celkem sedm řidičů v celkové částce 4300 korun. Jeden řidič řídil bez řidičského oprávnění.