Osud Otáčivého hlediště v Českém Krumlově je zpečetěn

ČESKÝ KRUMLOV – Dohady okolo osudu Otáčivého hlediště v Českém Krumlově se táhnou již několik let. Diváci prakticky neustále žijí v nejistotě, zda v příští sezóně budou moci usednout do onoho netradičního hlediště a vychutnat si tak zážitek na místě s neuvěřitelným genius loci. Ale zdá se, že se blýská na lepší časy. Komise ministerstva kultury se včera dohodla na návrhu ministra kultury Antonína Staňka a osud hlediště je tak zpečetěn.

Komise pro řešení problematiky Otáčivého hlediště a revitalizace zámeckých zahrad v Českém Krumlově tedy jeho návrh přijala a doporučila, aby hlediště zůstalo umístěno v barokní zahradě místního zámku. „Jsem velmi rád, že jsme se s komisí shodli v pohledu na další budoucnost unikátního otáčivého hlediště. V tomto duchu nyní bude zadána soutěž architektonického řešení včetně zázemí pro diváky. Věřím, že už bude konec všem dohadům a spekulacím,“ řekl ministr kultury Antonín Staněk.

Dalším doporučením je, aby Národní památkový ústav na základě žádosti Města České Budějovice prodloužil dobu nájmu pozemků a nebytových prostor nezbytných pro provoz divadelních představení na Otáčivém hledišti do roku 2025.

Vypadá to tedy, že příznivci těchto netradičních divadelních zážitků si mohou oddechnout. Český Krumlov o tento unikát, který vznikl na konci padesátých let minulého století, nepřijde. Byla by velká škoda, kdyby se točna nezachovala. Je místem velmi oblíbeným, za dobu existence hledištěm prošlo přes 2 miliony diváků.

Zdroj fotografie cs.wikipedia.org/SimcaCZE