Sjezdovky praskají ve švech. Jeseníky mají skvělé podmínky

JESENÍKY – Přestože se to v podhůří Jeseníků začíná zelenat, na horách jsou stále lyžařské podmínky velmi dobré. Dostatek sněhu, jarní sluníčko a prázdniny k tomu zaplnily areály lyžaři. Hodně práce však má i Horská služba v Jeseníkách. Jen o uplynulém víkendu měla více než čtyřicet výjezdů.

Vzhledem k tomu, že pokračují jarní prázdniny a na horách se každý týden vystřídá velké množství dětí, jsou sjezdové tratě doslova přeplněny. „Kromě běžných a drobnějších zranění jsme také ve dvou případech měli u našich zásahů asistenci vrtulníku Letecké záchranné služby. Sjezdovky praskají ve švech, takže je na místě veliká opatrnost při jízdě a ohleduplnost k ostatním na trati,“ upozornil náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš s tím, že by si lyžaři měli dávat pozor zejména na zmrzlé plochy, které výrazně mění kvalitu jízdy.

Nejvíce sněhu, dva a půl metru, je na Pradědu. Také Červenohorské sedlo hlásí dostatek pokrývky a velmi dobré podmínky na svazích, ale provozovatelé upozorňují právě na zmrzlý sníh po ránu.

Lyžování i outdoorové filmy

Pěkné počasí, vleky a lanovky v provozu jsou také v Ramzové, Branné a Koutech. Provozovatelé sjezdovek očekávají o víkendu ochlazení, takže se se zimou ještě neloučí.

Areál Kraličák navíc nabízí skialpové výšlapy s průvodcem. Kromě lyžování sem v sobotu zamíří také fanoušci outdoorového filmu. Hynčice pod Sušinou se stanou jedním z míst, kde se koná mezinárodní filmový festival Expediční kamera.