Zkouška sirén od března dozná změn. Víme víc!

JIŽNÍ ČECHY – Všichni si již určitě zvykli na zvuk sirény, který se pravidelně ozývá každou první středu v měsíci. Od března letošního roku však čekejme v některých jihočeských obcích malou změnu. Na co se máme tedy připravit?

V některých obcích Jihočeského kraje doznají pravidelné zkoušky sirén od března 2019 jisté změny. „Před samotnou sirénou uslyšíme i verbální informaci,“ sdělila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Tento návrh vzešel z iniciativy starostů obcí. Ti se totiž obávají možné paniky obyvatel při zaznění sirény.

„Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje zájem o toto opatření ochrany obyvatelstva ze strany starostů uvítal. A jelikož právě hasičské operační středisko je tím, kdo sirény spouští, byl to právě Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, který změnu realizoval,“ upřesnila mluvčí Vendula Matějů.

Samotný signál sirény se rozezní ve stejný den i čas, jako tomu bylo dosud, tedy první středu v měsíci v 12:00 hodin. Pět minut před dvanáctou však zazní i verbální informace „zkouška sirén“.