Alkohol v krvi řidičky se blížil smrtelné dávce! Kolik měla promile?

LIBERECKO – Znalecké zkoumání v případu namol opilé ženy za volantem prokázalo, že v době činu se podíl alkoholu v její krvi blížil smrtelné dávce.

Policisté nyní zahájili úkony trestního stíhání 46leté ženy z Liberce pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, kterého se dopustila loni koncem června ve Vratislavicích. Její nejistá jízda v ranních hodinách skončila karambolem. S automobilem nejprve přeskočila chodník a projela travnatou plochou, aby se o několik metrů dál opět vrátila na komunikaci, avšak již s proraženými koly. V jízdě pokračovala ještě několik desítek metrů a zaparkovala mezi nedalekými paneláky. Bohužel tak, že znemožnila dalším vozidlům výjezd z parkovací plochy. Po chvíli vystoupila a od vozu odvrávorala. Jenže ránu, která doprovázela skok automobilu přes betonový obrubník, zaslechlo několik obyvatel z okolí, kteří ke karambolu zavolali policisty.

Ti zanedlouho ženu vypátrali a požádali ji o předložení dokladů potřebných k řízení vozidla. Pochopitelně došlo také k orientační dechové zkoušce. První z měření odhalilo jen těžko uvěřitelnou hodnotu alkoholu v dechu – bezmála 4 promile. Opětovné měření tuto metu již překonalo, když přístroj vykázal hodnotu téměř 4,1 promile alkoholu v dechu.

„Další překvapení nastalo při kontrole ženiných dokladů. Z policejních evidencí totiž vyplynulo, že usedla za volant pod vlivem i přesto, že již byla za takovýto skutek v předchozích dvou letech pravomocně uznána vinnou,“ popsal policejní tiskový mluvčí Vojtěch Robovský.

„Policejní komisař na základě výsledků dechových zkoušek zadal znalecké zkoumání, které odhalilo minimální výši podílu alkoholu v ženině těle v době nehody na téměř 4,7 promile! Takovéto hodnoty představují rizika smrtelné otravy alkoholem a zcela vylučují způsobilost k řízení motorového vozidla,“ dodal tiskový mluvčí. Ženě v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Ilustrační foto a foto Policie ČR