Dejte hlas lidem, kteří se starají o vaši čtenářskou duši

OLOMOUCKÝ KRAJ – Po celém kraji se nacházejí stovky malých knihoven, které fungují díky nadšení a dobrovolné práci neprofesionálních knihovníků. Pro mnoho lidí představují právě malé knihovny jediné centrum kulturního vyžití. Proto už potřetí hledá Vědecká knihovna v Olomouci nejlepšího neprofesionálního knihovníka Olomouckého kraje. Tak neváhejte a nominujte svého oblíbence.

„Existují profese, které jsou velmi nenápadné, ale mimořádně důležité. Počítám mezi ně právě i knihovníky. Nebýt jich, knihovny by zely prázdnotou a duše čtenářů smutkem. Soutěž o nejlepšího knihovníka má za cíl poděkovat jim za jejich práci, kterou vykonávají ve volném čase,“ řekl náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast kultury Petr Vrána.

Nominace mohou zasílat zřizovatelé knihoven, zástupci jiných půjčoven knih i samotní čtenáři do 15. března. Nominační formulář najdou zájemci na www.vkol.cz. Podmínkou je, aby práce pro veřejnost knihovnice či knihovníka nepřesáhla patnáct hodin týdně. Hodnotící komise složená ze zástupců Vědecké knihovny a pověřených knihoven následně z došlých přihlášek sestaví vítězné pořadí. Vyhlášení výsledků proběhne na podzim.

V Olomouckém kraji je celkem 480 knihoven, z toho 416 neprofesionálních, které spravují lidé ve volném čase. Hejtmanství letos na jejich provoz uvolní více než 11,5 milionů korun v rámci podpory regionální funkce knihoven.