Velká pardubická hledá nového hlavního sponzora. Budou se dostihy konat?

PARDUBICE – Velká pardubická má problémy. Pořadatel, akciová společnost Dostihový spolek, zatím stále nemá hlavního sponzora a chybí mu zhruba 9 milionů korun. Dostihová sezona přitom startuje už 8. května a Velká pardubická se poběží druhou říjnovou neděli.

V závěru loňského roku se Česká pojišťovna po pětadvaceti letech rozhodla změnit svou marketingovou strategii a již není generálním partnerem Velké pardubické. Loni na dostihy přispěla osmi miliony korun. Další milion bude chybět od Agrofertu za jeho reklamu. Pro pořadatele je to velká komplikace. Nyní hledají nového strategického partnera, který by závod financoval.

Zpráva o ukončení partnerství bohužel přišla v nešťastnou dobu, tedy v závěru roku, když už většina firem má své plány na další rok uzavřené. Po loňských komunálních volbách navíc došlo k výměně lidí jak v představenstvu, tak v dozorčí radě Dostihového spolku. Opoziční zastupitelé požadují odvolání ředitele a dalších manažerů spolku z důvodu selhání. Vedení spolku prozatím přijalo krizový plán a pokud se nenajde sponzor, klesne dotace letošního dostihu z pěti milionů korun na polovinu. Nyní spolku schází k vyrovnanému rozpočtu 2,5 milionu, o nichž jsou přesvědčeni, že se je podaří sehnat, aby vše běželo tak jako loni.

„Velká pardubická bude. Pomocnou ruku nabídlo město Pardubice a Pardubický kraj. Přesto několik želízek v ohni máme. A pokud by tato jednání nedopadla, nebo jsme se domluvili na spolupráci třeba až od další sezony, máme samozřejmě i plán B. Fanoušci se o Velkou pardubickou bát nemusí,“ uvedl místopředseda představenstva Dostihového spolku Martin Korba.

Letos se na závodišti opět odehraje více než 30 různých akcí. „Dostihový spolek je pořadatelem dostihových dnů, výstavy Koně v akci a sportovních soutěží, jako je všestrannost nebo třeba závody spřežení. U dalších akcí jsme spolupořadateli, nebo jim poskytujeme zázemí,“ dodal Martin Korba.