Kraj představuje projekty, které řeší problematiku sucha a nedostatku pitné vody

STŘEDOČESKÝ KRAJ –  Vedení kraje řeší dopady nižších srážek, problematiku sucha a nedostatku vody. V budově Krajského úřadu Středočeského kraje se uskutečnilo třetí jednání Komise pro zmírňování negativních dopadů sucha a nedostatku vody ve Středočeském kraji. Zásadním  je teď zásobení lidí pitnou vodou, a to prioritně propojováním vodárenských soustav. 

Náměstek hejtmanky pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera informoval přítomné o konkrétních opatřeních, které jsou z hlediska Středočeského kraje považovány za strategické. Seznámil přítomné s postupem prací na zpracování projektové dokumentace na stavbu vodovodního přivaděče v koridoru budoucí dálnice D3 a s přípravou studie na zajištění bezpečnosti dodávky vody pro území Středočeského kraje v rámci Pražské metropolitní oblasti. Dalším významným tématem bylo zadržování vody v krajině. Řešena byla problematika vodních nádrží včetně odbahňování rybníků, odvádění dešťových vod a budování vrtů sloužících k odběrům podzemních vod.

Zástupci státního podniku Povodí Vltavy a Povodí Labe informovali o aktuální hydrologické situaci. Náměstek Petera uzavřel jednání Komise s tím, že Středočeský kraj bude pokračovat v přípravě strategických projektů a jejich projednáním s Ministerstvem zemědělství.