Středočeský kraj usiluje o zajištění bezpečnosti v místech kde je více cizinců

MLADÁ BOLESLAV – Středočeský kraj a Ministerstvo vnitra České republiky budou spolupracovat při řešení problémů spojených se zaměstnáváním cizinců v průmyslových zónách. Memorandum, které stanovuje podmínky této spolupráce, podepsali na Krajském úřadě Středočeského kraje hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a ministr vnitra ČR Jan Hamáček. 

Ministr vnitra upozornil, že právě na Mladoboleslavsku, kde je v rámci kraje zahraničních pracovníků největší množství, ministerstvo vnitra realizuje celou řadu projektů na zlepšení situace. Kromě společných hlídek, o jejichž pokračování a rozšíření ministerstvo vnitra a policie usiluje, jde například o rozšíření kontrol policie na ubytovnách nebo o další rozvoj projektu Bezpečné město. Díky memorandu teď budou moci středočeši využívat informace a zkušenosti z ostatních krajů, kde jsou cizinci ve větší míře zaměstnáváni.

„Podle odhadů žije v Mladé Boleslavi asi patnáct tisíc cizinců, a bohužel u nich sledujeme v posledních letech nárůst kriminality. Proto jsme rádi, že pro řešení situace spojíme síly,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Ministerstvo vnitra a Středočeský kraj v uzavřeném memorandu deklarují, že si uvědomují zvýšenou míru narušování veřejného pořádku tam, kde je více zaměstnanců ze zahraničí. Jde především o průmyslové zóny. Z toho důvodu předpokládají, že spolupráce na zlepšení situace bude velmi přínosná.