Co je to „smart“? To přece ví každý školák!

PLZEŇ – Pokrok nezastavíme a tak je dnes už zcela běžné, že ve výuce žáků na školách se hojně využívají digitální technologie. Vedle klasických papírových učebnic se stále ve větší míře prosazují interaktivní výukové pomůcky, díky nimž je možno učební látku lépe vysvětlit.

Žáci si tak mohou na svých tabletech, chytrých (smart) telefonech pouštět tematická videa, animace, výukové hry, testy a dokáží tak snadněji vyučovanou problematiku pochopit. A právě o jarních prázdninách městské Centrum robotiky uspořádalo Jarní příměstský tábor na téma Smart revoluce. Tábora se zúčastnilo devět chlapců a jedna dívka ve věku devět až třináct let. Celý týden účastníky provázelo slovo SMART.

Každý den se věnovali nějakému chytrému řešení, které může usnadňovat život. „V pondělí se zaměřili na téma 3D tisku a diskutovali o tom, co vše se dnes dá vytisknout na 3D tiskárně, jak nám to může pomoci, jak moc je to dostupné nebo třeba také, zda to někomu může vzít práci. Naučili se modelovat ve 3D a své výrobky si vytiskli na 3D tiskárně. Další den si povídali o tom, že chytrá řešení nám přinášejí inovátoři. Zahráli si hru s tablety a díky tomu získali indicie o dvou inovátorech. Prvním byl Steve Jobs a druhým Elon Musk. O těchto významných osobnostech natočili krátká videa,“ přiblížila Martina Kupilíková, ředitelka Centra robotiky.

Ve středu se poté účastníci tábora věnovali chytré domácnosti, kde vymýšleli, jaká zařízení by jim mohla usnadnit život doma. Své domy snů si vyrobili z kartónů a barevných papírů. Následně je osadili různými senzory, motory, RGB diodami a podobně. A svá chytrá řešení prezentovali ostatním spolužákům.

Ve čtvrtek navštívili Pivovarské muzeum, ve kterém se dozvěděli o zapomenutých řemeslech. Po návratu pokračovali s tématem dopravy, mluvili o autonomních vozidlech, jejich výhodách i nevýhodách a svá vlastní autonomní vozidla si zkonstruovali a naprogramovali.

Poslední den se nesl v duchu přírodních věd a nanotechnologií. Během týdne děti čekaly i výlety. Jeden z výletů byl do firmy Diebold Nixdorf, kde se děti dozvěděly, jak funguje bankomat a co vše je potřeba k jeho provozu. Jiný den se vrátily do minulosti díky prohlídce Muzea knihtisku. Další příměstské tábory se uskuteční v Centru robotiky v létě.

Zdroj fotografií: Centrum robotiky