Přepadl čtyři ženy. Poslední loupež se mu stala osudnou

OLOMOUC – Poslední únorové dny nebyly starší ženy v Olomouci v klidu. Během jednoho týdne došlo ke čtyřem loupežným přepadením. Pachatel se vždycky chtěl zmocnit kabelky nebo tašky, kde měly peníze. Neváhal použít i násilí.

První případ se stal 22. února krátce po dvaadvacáté hodině v Nových sadech. Pachatel si vyhlédl 71letou paní, shodil ji na zem a násilím se jí pokusil vytrhnout nákupní tašku. „K peněžence se nakonec nedostal. V okamžiku, kdy místem procházela další osoba a utekl,“ uvedla olomoucká policejní mluvčí Irena Urbánková.

O tři dny později ve stejné části města vytrhl krátce po poledni násilím 74leté ženě tašku s celým obsahem, když procházela kolem jednoho z domů a utekl. „Další lup se pachateli povedl v úterý 26. února v podvečer na tramvajové zastávce části Nová ulice, kdy sebral 68leté ženě kabelku, kterou měla položenou vedle sebe,“ popsala mluvčí.

Pomohly kamerové záznamy

Místo činu – podchod v Olomouci, části Nová ulice. Foto: Policie ČR

O den později se pachatel opět vydal na „lov“ za bílého dne. V pochodu se chtěl násilím zmocnit kabelky 55leté ženy. „Policisté po oznámení okamžitě rozjeli rozsáhlou pátrací akci, do které byly zapojeny všechny dostupné policejní hlídky, kriminalisté, včetně strážníků Městské policie Olomouc. Ta poskytla policistům záznamy z městského kamerového systému,“ podotkla Urbánková s tím, že díky vyhodnocení kamerových snímků byl pachatel strážníky Městské policie Olomouc v okamžiku, kdy vycházel z místa bydliště.

K loupežím se pak přiznal. „Jedná se o 31letého muže, který dosud nebyl trestaný. Nejpravděpodobnějším důvodem jeho jednání se jeví finanční tíseň,“ dodala mluvčí. U obviněného provedli kriminalisté domovní prohlídku, při které našli dvě kabelky. Škoda, kterou obviněný způsobil se odhaduje na 17 tisíc korun. Obviněný je nyní ve vazbě, hrozí mu až deset let za mřížemi.