Dnes proběhne rozloučení s masopustem v Hlinsku

HLINECKO – Osobitá atmosféra, důraz na tradiční vzhled jednotlivých masek, nespoutané veselí – to vše dělá masopustní obchůzky na Hlinecku něčím nevšedním. Vesnické masopustní obchůzky a masky z Hlinecka jsou zapsány na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Nejveselejší bývalo vždy loučení s masopustem, které se vázalo k masopustnímu úterý. Tuto tradici si každoročně připomínají v Hlinsku.

Dnes zažije Hlinsko již sedmé loučení s masopustem. Součástí programu bude ocenění nejlepších masek i možnost prohlídky masopustní expozice.

Dopoledne bude patřit dětem. Na cestě hlineckými ulicemi bude děti doprovázet veselá hudba dechové kapely Mrákotínka. Cílem průvodu masek bude památková rezervace Betlém, kde dětský masopust vyvrcholí. Všechny děti budou na Betlémě odměněny tradiční masopustní koblihou a prohlédnou si výstavu Masopust očima dětí. Výstava je složená z výtvarných prací žáků hlineckých škol na téma masopustních obchůzek. V Pickově domě na Betlémě (č. p. 178) bude k vidění až do 10. března.

Rozloučení s Masopustem bude pokračovat ve 14 hodin před radnicí na Poděbradově náměstí. O zábavu a pozdvižení se již tradičně postarají maškary z hlinecké místní části Blatno a kapela Hlinečanka. Až starosta města povolí maškarám jejich rej a předá jim vládu nad městem, vydá se zástup masek na Betlém, kde proběhne obchůzka mezi jednotlivými roubenkami. Závěr obchůzky bude patřit tradičnímu obyčeji porážení kobyly, které je plánováno na 15:30 hodin. Tím bude pro letošní rok masopustní období ukončeno.

V areálu Betléma v místní restauraci budou po celý den k zakoupení zabíjačkové speciality, koblihy, medovinka a jiné dobroty neodmyslitelně spjaté s masopustním hodováním.