Sportovci, těšte se! Legendární Valašská laťka již tuto sobotu

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Sportovní tradice, která na území města Valašské Meziříčí snese jen těžko srovnání. To je Valašská laťka, soutěž ve skoku do výšky, která si letos připíše již svůj 43. ročník. Na startu se představí všechny věkové kategorie od mladších žáků/žákyň až po veterány, resp. veteránky. Soutěž bude probíhat v sobotu 9. března od 10 hodin v tělocvičně na ZŠ Masarykova. Následující den bude sportoviště patřit nejmenším.

Pokud nahlédnete do listiny rekordmanů laťky, hemží se to v ní samými slavnými atletickými jmény. Například rekord mezi juniorkami drží už od roku 1988 pozdější mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková. Držitelem dorosteneckého rekordu je Svatoslav Ton, bývalý reprezentant. Další bývalý špičkový výškař Jan Janků stanovil rekord mezi veterány. A konečně bronzový medailista z olympiády v Athénách Jaroslav Bába skočil v roce 2004 na Valašské laťce dosud nepřekonaných 230 cm.

„To je výkon, který patří spíše na Mistrovství Evropy. Pro malou tělocvičnu je jen těžko uvěřitelný,“ přiznává emeritní ředitel závodu Jan Kocián. Byl to právě reprezentant Jaroslav Bába, který si Valašskou laťku velmi oblíbil a pravidelně na ni závodil. Ačkoli organizátoři přihlášky do závodu přijímají až do pátku 8. března, není start tohoto atleta pravděpodobný. Bába totiž ukončil v srpnu loňského roku kariéru a dal se na trenérskou dráhu.

Kvalitní divácký zážitek slibuje i soutěž veteránů. „Někteří z nich trénují celý rok jen na tento závod,“ říká s nadsázkou Kocián s tím, že i tato kategorie má své pravidelné účastníky.

Valašská laťka je organizována od roku 1975. U jejího zrodu stál spolu s Janem Kociánem Jiří Klečka, který v minulých dnech skonal. Podobný osud potkal loni dlouholetého sekretáře Jiřího Vaňka. K memoriálu Miroslava Lašáka (závod mužů) a Jiřího Demla (závod žen) tak letos organizátoři přidají další dva. Závod mladších žáků uctí památku Jiřího Vaňka, junioři připomenou Jiřího Klečku.

„Valašská laťka je mezi skokany do výšky, a vlastně i pro veřejnost, pojem. Letos je to už 43. ročník, pořadatelé za celou historii soutěže odvedli neuvěřitelný kus práce. Je skvělé, že malí sportovci, děti, se mohou na jednom sportovišti potkat se svými idoly,“ uvedla místostarostka Valašského Meziříčí Zdislava Odstrčilová.

V neděli 10. března si v tělocvičně na ZŠ Masarykova zazávodí nejmenší v rámci tzv. Malé valašské laťky.