Právě probíhají po Jihomoravském kraji kontroly rekreačních oblastí

VYŠKOVSKO – Úterý a středa tohoto týdne patřila na Vyškovsku preventivní bezpečnostní akci zaměřené na kontrolu rekreačních oblastí a chatových objektů. Takové akce probíhají po celém Jihomoravském kraji, dnes konkrétně na Hodonínsku. Účelem je ochrana majetku občanů a předcházení trestné činnosti. Jedná se o celorepublikový projekt s názvem „Zabezpečte se.“ Informací naleznete: Více zde

Policisté za dva dny zkontrolovali asi sto padesát chat v katastru obcí Luleč, Nemojany, Pístovice, Račice, Ruprechtov. Strážcům zákona napomáhali i služební koně. Výhoda využití těchto zvířat spočívá v rychlejší dostupnosti méně přístupných míst. Policisté zanechávali na dveřích či oknech objektů kontrolní lístek. Na jeho zadní straně je jakési desatero rad správného zabezpečení chaty.

Upozorňuje například majitele, že kromě zabezpečení vstupů (okna a dveře) je třeba věnovat pozornost i přilehlým prostorám jako jsou kůlny apod. Při delší nepřítomnosti je rovněž dobré odvézt z chaty cennosti a elektroniku, ale i sekačky a různé nářadí. Také se vyplatí udržovat dobré sousedské vztahy. Všímavost okolí může eliminovat trestnou činnost nebo napomoci k dopadení pachatele. Rovněž v případě narušení objektu je pro policii snazší kontaktovat majitele.

V rámci akce se nezjistilo žádné narušení objektu. Za loňský rok eviduje policie na Vyškovsku 22 chat, které navštívil nevítaný host. V roce 2017 to bylo devět chat.