Chystají kotlíkové dotace. Víme, kolik kotlů musí pryč

OLOMOUCKÝ KRAJ – Pokud plánujete koupit nový kotel nebo přejít na jiný druh vytápění a chcete získat finanční podporu, počkejte si na kotlíkové dotace. Kraj má v plánu přispět na výměnu 1 715 kotlů a mezi žadatele by měl rozdělit více než 170 milionů korun. Navíc chystá semináře, během kterých úředníci poradí s vyplňováním žádostí.

Jde o třetí vlnu dotací na výměnu starých topidel na tuhá paliva za moderní zdroje. Nahradit je mohou tepelná čerpadla, kotle na biomasu a kondenzační kotle. Pokud krajští zastupitelé v dubnu schválí financování a podmínky dotačního programu, začne hejtmanství přijímat žádosti o kotlíkové dotace 4. června.

Příjem žádostí bude stejně jako v minulosti probíhat prostřednictvím elektronického formuláře, který lidé najdou na webových stránkách www.olkraj.cz/kotlikovedotace. Po odeslání elektronického formuláře bude žádosti přidělen unikátní PID kód. „Následovat bude elektronická evidence žádostí, čímž dojde k vytvoření pořadníku. Poté je nutné do deseti pracovních dnů doložit listinnou verzi žádosti a potřebné přílohy na krajský úřad,“ vysvětlil vedoucí oddělení administrace kotlíkových dotací Martin Černocký.

Hejtmanství pro žadatele také tentokrát připravilo informační semináře, které proběhnou v období od vyhlášení dotačního programu až do zahájení příjmu žádostí. Na besedách pracovníci krajského úřadu vysvětlí zájemcům například způsob vyplnění příslušných formulářů.