Nejen podívanou, ale i ochutnávání nabídne Expediční kamera

ZÁBŘEH – Exotické cestování, dobrodružné výpravy a možnost okusit hmyzí gastronomii nabídne v Zábřehu filmová přehlídka Expediční kamera. Milovníci dobrodružství a objevování se sejdou v zábřežském kině Retro v sobotu 16. března. Kromě soutěžních snímků uvede festival i zdokumentovanou horolezeckou výpravu dvojice z nedalekého Postřelmova.

„Divákům nabídneme český snímek Matsés zachycující expedici do nitra peruánské džungle, mrazivý příběh horolezce zraněného těsně pod vrcholem vysněné hory v pohoří Kašmír. Další ze soutěžních snímků jsou novozélandské adrenalinové putování na horských kolech, medailonek americké handicapované lezkyně s názvem Stupmed a také Kroky na hraně neboli běžecká výprava slovenských ultraběžců po stopách židovské historie,“ vyjmenoval Zdeněk David ze Zábřežské kulturní.

Kromě pěti soutěžních snímků přehlídka uvede i dokument postřelmovských horolezců Zdeňka a Jakuba Mikulových o jejich cestě na šestitisícové vrcholy v oblasti bolívijského města La Paz.

Festivalový program zpestří komentovaná kuchařská show spojená s degustací hmyzích specialit. „Hmyzí gastronomii do Zábřehu přijede propagovat Milan Václavík, jeden z nejzkušenějších hmyzích kuchařů u nás. Hmyz bude připravovat přímo před zraky návštěvníků,“ přiblížil pořadatel. Doprovodný program festivalu nabídne i „bosochodník“, tedy improvizovanou zážitkovou stezku pro bosé nohy.

Nejlepší festivalový film vyberou sami diváci prostřednictvím anketních lístků, jež budou na závěr slosovány. Podrobné informace o festivalu i připravovaných filmech lze nalézt na webových stránkách kulturak.info nebo expedicnikamera.cz.