Radnice získá nový „kabátek“. Provoz zůstane nepřerušen

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Historická budova radnice, jedna z dominant Masarykova náměstí v Uherském Hradišti, se dočká obnoveného vzhledu. Práce na fasádě budovy zahájí město v dubnu.

Podle restaurátorského průzkumu je stav fasády historické budovy radnice neuspokojivý až havarijní. Projekt proto zahrnuje obnovu fasády včetně štukové výzdoby budovy radnice a s tím související stavební práce. Půjde o opravu střechy včetně klempířských prvků a výměnu okenních výplní v podkroví objektu či výměnu nebo repase oken na uliční i dvorní fasádě budov. Sochy atlantů u hlavního vchodu do budovy nejsou do projektu zahrnuty. Byly již restaurovány před několika lety.

V rámci vedlejší budovy bude provedena oprava fasády ve dvorní části, oprava střechy (poškozených šablon krytiny) a výměna oken u schodišťového prostoru. Ve veřejné zakázce byla vybrána firma STAMOS Uherské Hradiště, s nabídkovou cenou 11,8 milionu korun. Město má zažádáno o dotaci z „Programu regenerace MPZ“, dotace by zahrnovala 1,75 milionů korun.

Opravy proběhnou za plného provozu radnice. Pokud nějaká dílčí omezení nastanou, bude o nich město včas informovat. Předpokládaný termín zahájení prací je 10. dubna, vše hotovo by mělo být do 6. září.

Budova na Masarykově náměstí s číslem popisným 19 byla vystavěna v letech 1891–1893 jako městská spořitelna na místě dvou starších měšťanských domů podle plánů brněnských architektů Vojtěcha Dvořáka a Karla Welzla. Novorenesanční průčelí zdobí atlanti od pražského sochaře Antonína Poppa. Zasedací (obřadní) síň vyzdobil Joža Uprka nástěnnými malbami, které znázorňují založení města Přemyslem Otakarem II. a potvrzení privilegií města Jiřím z Poděbrad.

Architektonicky působivá stavba z období historismu s hodnotnými dochovanými interiéry se dnes považuje za neodmyslitelnou součást náměstí. Zrekonstruována byla v roce 1997.