Táňa Medvecká předala kraji cenu za přívětivost vůči starším a nemocným

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Krajský úřad Středočeského kraje získal certifikát Přátelské místo. Uděluje ho spolek Timšel, z.s., a to na dobu pěti let. Přátelským místem se stává instituce nebo firma, která je vstřícná k hendikepovaným lidem nebo k seniorům. Středočeský kraj takovým místem, podle zástupců projektu Přátelská místa, je.

Certifikáty Přátelských míst předávala osobně patronka projektu Táňa Medvecká, která říká: „Jde o to, abychom se k sobě navzájem uměli chovat slušně a správně. Projekt Přátelská místa proto považuji za velice potřebný a smysluplný.“ Označení Přátelského místa garantuje přívětivost služeb vůči klientům se specifickými potřebami. Přátelským místům se podařilo navázat spolupráci s řadou partnerů, mezi něž patří i Česká správa sociálního zabezpečení. Držitelé certifikátu tvoří takzvaný Klub osvícených, v němž jsou v současné době více než dvě desítky firem nebo institucí.

V objektu krajského úřadu je řada prvků, které usnadňují přístup i navigaci. Samozřejmostí je například bezbariérový přístup z ulic Zborovská a Preslova, toalety na tzv. euroklíče nebo proškolení zaměstnanci úřadu. Krajský úřad postupně boří bariéry a vychází vstříc hendikepovaným. Z nedávných projektů je příkladem Infolinka pro neslyšící, kdy se za pomoci simultánního přepisu řeči odstraňuje komunikační bariéra mezi volajícím klientem se sluchovým handicapem a pracovníkem úřadu. Tuto službu navíc zajišťují operátoři se zrakovým postižením. Další podrobnosti o projektu Přátelská místa jsou na stránkách – www.pratelskamista.cz.