V jihočeské metropoli proběhl pohřeb Jiřího Pomeje

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Právě v těchto chvílích skončilo poslední rozloučení se známým hercem, dabérem a producentem Jiřím Pomeje. Ten zemřel minulý týden na následky těžké nemoci ve věku 54 let. Proč bylo k poslednímu rozloučení zvoleno právě krajské město Jihočeského kraje?

Jiří Pomeje z Českých Budějovicích pocházel a právě z těchto důvodů se pohřeb konal zde. Poslední rozloučení začalo v 13:00 hodin v obřadní síni krematoria na hřbitově sv. Otýlie. Sem se již po dvanácté hodině začali scházet smuteční hosté. Těch bylo na místě několik stovek.

Mezi nimi nechyběla například ani Dana Morávková s manželem, kteří byli jeho přáteli. „Měli jsme spolu několik hezkých projektů, například Andělskou tvář nebo pohádku Z pekla štěstí,“ řekla Dana Morávková k jejich spolupráci. Dodala také: „Je mi moc líto, co se stalo, je mi líto hlavně jeho dcery. Mluvila jsem i s Jirkovou maminkou.“

Po půl jedné dorazil do obřadní síně také Zdeněk Troška. Ten směrem k Pomejemu řekl, že měl spoustu snů a přání, ale velká část z nich nekorespondovala s realitou. Zhruba ve stejnou dobu přijela na místo i vdova po Jiřím Pomeje Andrea, která však s novináři odmítla mluvit.

Smuteční hosté svým potleskem Jiřímu Pomeje vzdali naposled hold po půl druhé odpoledne. Poté se ze smuteční síně začali postupně rozcházet.

Život Jiřího Pomeje
Možná překvapením pro mnohé je, že Pomeje začínal jako tanečník. Jeho první veřejná představení můžeme zaznamenat i v baletu Jihočeského divadla, například ztvárnil dvojroli Poláka a Tatara v Asafjevově Bachčisarajské fontáně. Poté již jeho kroky směřovaly na pražskou DAMU, na níž nejprve nebyl přijat. Povedlo se až na podruhé a v roce 1988 ji úspěšně absolvoval.

V roce 1992 založil producentskou společnost, která jej však brzy dostala téměř na dno. Jiří Pomeje jako producent zkrachoval, byla na něj uvalena exekuce a začal mít problémy i s alkoholem. Nějaký čas se poté věnoval i moderování v jedné z českých televizí.

Jeho osudovými ženami byly herečka Michaela Kuklová, zpěvačka Iveta Bartošová a dýdžejka Andrea Šťastná, s níž měl také dceru Annu.

Jiří pomeje zemřel 26. února v Nemocnici Na Pleši v obci Nová Ves pod Pleší, kde podlehl rakovině hrtanu, která mu později metastázovala do kostí a následně postupně do celého těla. S touto nemocí bojoval od roku 2017, svůj boj však bohužel prohrál.

Zdroj fotografií: České Budějovice – flickr.com; Jiří Pomeje – cs.m.wikipedia.org/David Sedlecký