Festival „Náplavka k světu“ se blíží a nabízí slibný program

PLZEŇ – V květnu opět po roce začne pětitýdenní multižánrový festival Náplavka k světu na břehu řeky Mže na Roudné. Program i letos bude velmi pestrý a kromě kulturního vyžití přinese již tradičně relaxaci u vody, bistro s občerstvením či půjčovnu sportovního vybavení.

Festival propukne v pátek čtyřiadvacátého května a bude zakončen v pátek osmadvacátého června na Radbuze na Opening party nové náplavky na Radbuze v úseku Anglické nábřeží – Štruncovy sady v koprodukci s PechaKucha Night Plzeň.

Samotný program festivalu je členěn do ucelených bloků:

• Úterky nabídnou stand-up comedy nebo SLAM poetry.

• Středy zájemce pozvou na promítání dokumentárních snímků o aktuálních tématech. Projekce bude vždy po setmění formou silent kina.

• Čtvrteční večery budou patřit velmi oblíbeným tančírnám, které jsou v režii plzeňských tanečních skupin (Dance Afresh Community, B-Original, Dance by Lion’s, Tanec v Plzni a další). Taneční produkci doplní i spolupráce s významným a již několikaletým partnerem 31. TANEC PRAHA festival, který zařadil do svého programu inscenaci LEGOrytmus souboru tYhle.

• Páteční večery přinesou příležitost seznámit se se spolkem Žongléros Ansámbl, kdy se zájemci budou moci v rámci workshopů přiučit prvkům nového cirkusu.

• Sobotní večery budou nově hostit koncerty, které byly v minulých letech v pátek večer.

• Neděle a pondělí pak poskytne dostatek prostoru pro relaxaci. K dispozici bude půjčovna lodiček a jiné sportovní náčiní nebo možnost občerstvit se v Náplavkovém baru.

Do budoucna se u festivalu počítá s dalšími smělými plány. „V loňském roce jsme podnikli dotazníkové šetření u veřejnosti pro lokalitu levého břehu Mže, tedy našeho současného festivalového zázemí a na základě těchto podnětů budeme zpracovávat studii využitelnosti pro území na Roudné, stejně jako před lety tomu bylo u Radbuzy. Doufáme proto, že takový malý zázrak, který se nám podařil u Radbuzy, bude v budoucnu možné zrealizovat i u řeky Mže a ideálně oba námi vybrané úseky někdy v budoucnosti propojit,“ doplnili plány koordinátorka festivalu Hana Boříková spolu s ředitelem spolku K světu.

Zdroj fotografií: M.Jakub, www.plzen.eu