Kvůli tichému zabijákovi evakuovali hasiči bytový dům

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Večerní pohodu obyvatel jednoho z bytových domů v jihočeské metropoli narušil takzvaný tichý zabiják. Na místo byla okamžitě přivolána záchranná služba a posléze i hasiči z českobudějovické jednotky. Že nevíte, čemu se říká tichý zabiják?

Ve večerních hodinách ve středu 6. března došlo k úniku jedovatého oxidu uhelnatého v domě v ulici K. V. Raise v Českých Budějovicích. Českobudějovická jednotka hasičů na místo vyjela krátce po deváté hodině večerní, přičemž v bytovém domě se již nacházeli zdravotníci. „Průzkum na místě ukázal, že v jednom z bytů uniká z plynového kotle oxid uhelnatý a zdravotníci již ošetřují čtyři osoby s příznaky nadýchání se,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

K zásahu byla přivolána i další jednotka hasičů, kvůli otevření dalších bytů v domě. Celkem bylo z bytového domu evakuováno jedenáct osob. „Evakuovaným hasiči poskytli zázemí v hasičském autobusu, kterým bylo následně devět osob na základě rozhodnutí lékaře záchranné služby odvezeno do nemocnice na pozorování s tím, že příznaky nadýchání se měly čtyři osoby, dalších pět bylo hospitalizováno z preventivních důvodů,“ upřesnila mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Jednotka českobudějovických hasičů celý dům i zasažený byt řádně odvětrala a provedla poslední závěrečné měření, které ve vzduchu již žádné stopy oxidu uhelnatého neukázalo. „Zásah jednotky trval přibližně hodinu a půl,“ dodala na závěr Matějů.