Námořní navigátor přijede do Jihlavy

JIHLAVA – Proč se Féničané, Arabové a Vikingové dokázali plavit bez kompasu? Proč se Kolumbus dokázal vrátit z Ameriky bez využití navigace podle hvězd? Na tyto otázky a řadu dalších odpoví Petr Scheirich z Astronomického ústavu Akademie věd ČR ve čtvrtek 14. března v Malovaném sále Muzea Vysočiny Jihlava.

Protože námořní navigace v minulosti úzce závisela na důkladné znalosti hvězdného nebe, astrofyzik Petr Scheirich, který je i námořním navigátorem, přijede do Jihlavy všem zájemcům představit úzké pojítko mezi astronomií a zejména námořní navigací.

„Doktor Petr Scheirich je český astronom a popularizátor astronomie. Zabývá se především meziplanetární hmotou a malými tělesy Sluneční soustavy. Ve volném čase se vášnivě zabývá astronavigací a historií navigace, a to i jako aktivní námořník,“ prozradil Miloš Podařil z Jihlavské astronomické společnosti, která přednášku pořádá ve spolupráci s Pobočkou Vysočina České astronomické společnosti a Muzeem Vysočiny Jihlava.

Netradiční přednáška s názvem Historie navigace začíná od 17.00 v Malovaném sále Muzea Vysočiny Jihlava (Masarykovo náměstí 55, Jihlava).