S požárem na Vsetínsku bojovalo sedmadvacet zásahových vozů

VSETÍNSKO – Požár v prostoru lesní školy o rozloze 100 x 100 metrů vypukl ve středu večer u obce Podolí v místě zvaném Čertův kámen na Vsetínsku. Postupně byly na místo vyslány profesionální i dobrovolné jednotky hasičů z nejbližšího okolí.

Po příjezdu prvních jednotek na místo hlášeného požáru hasiči průzkumem zjistili, že se v místě nachází více ohnisek, která rozfoukává do okolí velmi silný vítr. Proto si velitel zásahu postupně na místo volal další posilové jednotky s cisternami.

Během krátké doby od ohlášení požáru byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a o pár minut později třetí stupeň, kdy s ohněm bojovalo již sedmnáct jednotek hasičů ze širokého okolí. Zásah komplikoval nejen silný vítr, ale i špatně dostupný terén pro těžkou techniku. Vodu hasiči do míst zásahu vozili kyvadlově z nejbližších obcí. Vítr neustále rozfoukával oheň na další místa, proto si velitel zásahu vyžádal další posilové jednotky. V místě tak nakonec zasahovalo celkem dvaadvacet jednotek a sedmadvacet zásahových vozidel. Krátce před půlnocí byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu.

Po téměř sedmi hodinách měli hasiči požár pod kontrolou a velitel zásahu vyhlásil lokalizaci požáru. Na místě však stále hasily dvě desítky jednotek hasičů. Až po čtvrté hodině ranní velitel zásahu začal postupně redukovat síly a prostředky a jednotky se začaly vracet zpět na své stanice.

Dnes ráno bylo požářiště předáno majiteli a poslední zasahující jednotky se vrátily na stanice. Šetření příčiny vzniku požáru si převzal vyšetřovatel hasičů.