Chodíte přes mosty a lávky? Pozor, mohou být v havarijním stavu

PŘEROV – Řada mostů a lávek slouží celá dlouhá desetiletí a přitom už mohou být v tak špatném stavu, že jsou nebezpečná i pro pěší. Město Přerov se pouští do opravy hned pěti míst, která už řadí do kategorie „havarijní“.

Rekonstrukci zahájí most v Lověsicích, kam zamíří dělníci už 18. dubna a postupně až do května budou pokračovat opravy, do jejichž rekonstrukce investuje magistrát více než 5 milionů korun.

V dubnu projde rekonstrukcí propustek v místní části Vinary. „Jednotlivé betonové roury, které tvoří nosnou konstrukci, jsou v místě pod vozovkou popraskané. Původní trubní propustek bude proto demolován a nahrazen novým rámovým železobetonovým propustkem,“ uvedl Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu. Tato oprava bude finančně nejnáročnější, městskou kasu přijde na téměř 2,3 milionu korun.

Další přijde na řadu příští rok

V řešení je v těchto dnech rovněž lávka v Riedlově ulici. „Letos bude dokončena projektová dokumentace na její opravu, zakázka projde soutěží. S opravou by se mohlo začít v příštím roce. I tato lávka je hloubkově zkorodovaná a už neopravitelná, proto bude třeba ji vyměnit,“ konstatovala náměstkyně primátora Hana Mazochová.

Připomněla i to, že původní most o šířce 2, 26 metru má být nahrazen rozšířenou konstrukcí, která by měla sloužit pro smíšený provoz cyklistů i chodců a ve výjimečných situacích tam bude umožněn i vjezd sanitkám.