Mladík z Tachova prodával auto, narazil na podvodníka

TACHOV – Naivně a důvěřivě si počínal dvaadvacetiletý mladík, který se rozhodl prodat svůj vůz. Bohužel narazil na vychytralého podvodníka, který mu bezostyšně udělal nečekaně velkou díru do rozpočtu.

Na tachovské policisty se dvaadvacetiletý muž obrátil s tím, že byl zřejmě podveden při prodeji vozidla. Svoje auto nabízel přes jednu inzertní aplikaci za cenu padesát tisíc korun. Na jeho inzerát reagoval zájemce ze Spojených států amerických, který s prodejcem komunikoval „lámanou“ češtinou prostřednictvím e-mailu. S ohledem na velkou vzdálenost chtěl potencionální kupující zaslat inzerované vozidlo do zahraničí přes přepravní společnost. V souvislosti s přepravou auta neznámý pachatel vylákal z důvěřivého mladíka internetovou platbou částku ve výši přes šedesát tisíc korun. Slíbil mu, že mu peníze po obdržení vozidla vrátí zpět i se sumou dohodnutou za prodej auta.

Aby byl celý podvod věrohodnější, byla poškozenému na jeho e-mailovou adresu zaslána potvrzení o uskutečněných platbách a stejným způsobem s ním komunikovala i přepravní společnost. „To, že není vše v pořádku, došlo poškozenému v době, kdy provedl dotaz na instituci, poskytující placení po internetu, ohledně svých uskutečněných plateb. Ta bohužel žádné takové transakce neevidovala. I přesto kupující i nadále ujišťoval prodávajícího, že je vše v pořádku. Mladík ale již vše ohlásil na policii. Ti zjistili, že se nejedná o ojedinělý případ, ale že se podvody s obdobným scénářem zabývají také jejich kolegové z jiných krajů,“ konstatovala policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Protože podvodníci využívají internetu k obdobným podvodům, jaký je ve zmiňovaném případě (o dalším jsme informovali zde), policisté v souvislosti s tím radí, aby lidé byli skutečně obezřetní, a než se pustí do zdánlivě věrohodného prodeje či nákupu, aby se podívali na aktuální recenze obchodu, nebo si zjistili informace ohledně zkušenosti ostatních zákazníků. Mohou se také poradit s někým z rodiny či z okruhu známých. „Mezi prvními varovnými signály by mohla být právě komunikace „lámanou“ češtinou i posílání peněz předem, kdy částky za další „nečekaně vzniklé náklady“ stále rostou. V případě, že už se stanete obětí podvodného jednání, je dobré uchovat si vzájemnou e-mailovou komunikaci, případně dělat screenshoty obrazovky počítače či telefonu a samozřejmě se obrátit na policii,“ radí Dagmar Jiroušková.